PĄCZKI Z KONFITURĄ RÓŻANĄ
Składniki na 20 sztuk:
50 dag mąki
1/2 kostki (5 dag) drożdży
3 czubate łyżki cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki rumu
1 filiżanka konfitury różanej
1l oleju do głębokiego smażenia
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
mąka do oprószenia stolnicy
Na lukier:
15-20 dag cukru pudru
3-4 łyżki soku cytrynowego
Mleko podgrzej w rondelku. Drożdże wkrusz do miseczki, rozetrzyj z łyżką cukru i odrobiną mleka oraz mąki. Miseczkę z rozczynem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Na środku zrób wgłębienie, dodaj sól, skórkę cytrynową, rozczyn, żółtka, jajko, 2 łyżki oleju oraz resztę ciepłego mleka i cukru. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę, ponownie wyrób. Następnie rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Szklanką wycinaj krążki. Na połowie placuszków połóż porcję konfitury, przykryj pozostałymi krążkami, mocno zlep brzegi ciasta. Pączki odstaw w ciepłe miejsce, aby podrosły. W dużym rondlu rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wkładaj powoli wyrośnięte ciastka. Smaż na złotobrązowy kolor, po 3 minuty z każdej strony. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Sok cytrynowy utrzyj na gładko z cukrem pudrem. Przygotowanym lukrem polej jeszcze ciepłe ciastka.
wuhazet