PĄCZKI Z KONFITURĄ RÓŻANĄ.doc

(22 KB) Pobierz
PĄCZKI Z KONFITURĄ RÓŻANĄ

PĄCZKI Z KONFITURĄ RÓŻANĄ

Składniki na 20 sztuk:

50 dag mąki

1/2 kostki (5 dag) drożdży

3 czubate łyżki cukru

1 szklanka mleka

2 łyżki oleju

1 jajko

2 żółtka

3 łyżki rumu

1 filiżanka konfitury różanej

1l oleju do głębokiego smażenia

szczypta soli

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

mąka do oprószenia stolnicy

Na lukier:

15-20 dag cukru pudru

3-4 łyżki soku cytrynowego

Mleko podgrzej w rondelku. Drożdże wkrusz do miseczki, rozetrzyj z łyżką cukru i odrobiną mleka oraz mąki. Miseczkę z rozczynem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Na środku zrób wgłębienie, dodaj sól, skórkę cytrynową, rozczyn, żółtka, jajko, 2 łyżki oleju oraz resztę ciepłego mleka i cukru. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę, ponownie wyrób. Następnie rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Szklanką wycinaj krążki. Na połowie placuszków połóż porcję konfitury, przykryj pozostałymi krążkami, mocno zlep brzegi ciasta. Pączki odstaw w ciepłe miejsce, aby podrosły. W dużym rondlu rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wkładaj powoli wyrośnięte ciastka. Smaż na złotobrązowy kolor, po 3 minuty z każdej strony. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Sok cytrynowy utrzyj na gładko z cukrem pudrem. Przygotowanym lukrem polej jeszcze ciepłe ciastka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin