ROŻKI CAPPUCINO.doc

(22 KB) Pobierz
ROŻKI CAPPUCINO

ROŻKI CAPPUCINO

 

 

400 mi śmietany kremówki (36 proc.)

2 tabliczki czekolady deserowej

20 dag twardego kremu orzechowo-czekoladowego (może być np. dobrze schłodzona Nutella)

1 kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej

kilka łyżeczek likieru kawowego, lub czekoladowego

złote perełki cukrowe do dekoracji

 

              Kremówkę przelej do rondel­ka o grubym dnie, ustaw na ma­leńkim ogniu i powoli podgrzej, mieszając od czasu do czasu. Czekoladę grubo posiekaj, krem czekoladowy pokrój na kawałki. Gorącą śmietanę zdejmij z ognia (nie należy dopuścić do jej zagotowania!). Natychmiast do­daj czekoladę i krem orzechowy, mieszaj, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą. Wsyp ka­wę rozpuszczalną, ew. wlej wy­brany alkohol, całość ponownie wymieszaj. Ostudź do tempera­tury pokojowej, a następnie przelej do wysokiego pojemnika. Przygotowaną masę przykryj przezroczystą folią, odstaw do lodówki, na co najmniej 2-3 godziny. Gdy stężeje, ponownie krótko wymieszaj lub utrzyj mikserem, aż odzyska kremową konsystencję. Masę cappucino przełóż do szprycki cukierniczej z końców­ką w kształcie gwiazdki. Do fore­mek w kształcie rożków (można kupić gotowe lub przygotować je samodzielnie z mocno skręconej folii aluminiowej) ostrożnie wyci­skaj porcje kremu, formując zgrabne rozetki. Każdą czekoladkę przybierz perełką cukrową (możesz też użyć całych ziarenek kawy). Do chwili podania rożki należy prze­chowywać w lodówce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin