TORT MELBA Z MALINAMI.doc

(26 KB) Pobierz
TORT MELBA Z MALINAMI

TORT MELBA Z MALINAMI

 

 

Składniki na 16 porcji:

 

30 dag malin

3 jajka

25 dag +1 łyżka cukru

2 torebki cukru waniliowego

7 łyżek mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

7 łyżeczek żelatyny

1 puszka (ok. 850 ml) brzoskwiń

1 l jogurtu

45 dag śmietanki kremówki

2 łyżki pistacji

 

              Oddziel żółtka od białek. Białka ubij małymi porcjami dosypując 10 dag cukru i 1 torebkę cukru waniliowego. Pianę z białek połącz z żółtkami. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Przelej do przykrytej krążkiem pergaminu tortownicy. Piecz 30 minut w temp.175°C. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Brzoskwinie osącz (2 połówki brzoskwiń pokrój na cząstki, odłóż do dekoracji). Maliny zmiksuj z 15 dag cukru. Mus przetrzyj przez gęste sitko, następnie połącz z 1/3 rozpuszczonej żelatyny. Ubij na sztywno 25 dag śmietanki. Jogurt wymieszaj z pozostałym cukrem oraz torebką cukru waniliowego. Ostrożnie połącz z resztą żelatyny. Wymieszaj z bitą śmietaną. Wystudzony biszkopt rozkrój na 2 krążki. Jeden z krążków ciasta ponownie umieść w tortownicy. Rozłóż połówki brzoskwiń. Rozsmaruj na nich tężejący krem jogurtowy. Następnie wylej mus malinowy (trochę odłóż do dekoracji), przemieszaj widelcem. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Pozostałą śmietanę ubij z łyżką cukru. Posmaruj wierzch tortu. Udekoruj odłożonymi brzoskwiniami, musem malinowym i pistacjami. Schładzaj 3 godziny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin