TORT MELBA Z MALINAMI
Składniki na 16 porcji:
30 dag malin
3 jajka
25 dag +1 łyżka cukru
2 torebki cukru waniliowego
7 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżeczek żelatyny
1 puszka (ok. 850 ml) brzoskwiń
1 l jogurtu
45 dag śmietanki kremówki
2 łyżki pistacji
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij małymi porcjami dosypując 10 dag cukru i 1 torebkę cukru waniliowego. Pianę z białek połącz z żółtkami. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Przelej do przykrytej krążkiem pergaminu tortownicy. Piecz 30 minut w temp.175°C. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Brzoskwinie osącz (2 połówki brzoskwiń pokrój na cząstki, odłóż do dekoracji). Maliny zmiksuj z 15 dag cukru. Mus przetrzyj przez gęste sitko, następnie połącz z 1/3 rozpuszczonej żelatyny. Ubij na sztywno 25 dag śmietanki. Jogurt wymieszaj z pozostałym cukrem oraz torebką cukru waniliowego. Ostrożnie połącz z resztą żelatyny. Wymieszaj z bitą śmietaną. Wystudzony biszkopt rozkrój na 2 krążki. Jeden z krążków ciasta ponownie umieść w tortownicy. Rozłóż połówki brzoskwiń. Rozsmaruj na nich tężejący krem jogurtowy. Następnie wylej mus malinowy (trochę odłóż do dekoracji), przemieszaj widelcem. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Pozostałą śmietanę ubij z łyżką cukru. Posmaruj wierzch tortu. Udekoruj odłożonymi brzoskwiniami, musem malinowym i pistacjami. Schładzaj 3 godziny.
wuhazet