TORT Z SERA RICOTTA.doc

(24 KB) Pobierz
TORT Z SERA RICOTTA

TORT Z SERA RICOTTA

 

 

50 dag sera ricotta

6 dag mąki

5 dag rodzynków

10 dag owoców kandyzowanych

4 jajka

10 dag cukru

otarta skórka z 1 cytryny

tłuszcz i mąka do formy

 

              Rozbić jajka; oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, po trochu dodawać ser i skórkę cytrynową, cały czas ucierać. Rodzynki przebrać i pokroić. Do masy serowej dodać mąkę, owoce kandyzowane i rodzynki. Następnie białka ubić na sztywną pianę i połączyć z przygotowaną masą. Tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, wlać masę. Piec około 40 minut w temperaturze 160°C, aż nabierze ładnego, złotego koloru.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin