TRUFLE POMARAŃCZOWE
45 dag białej czekolady
1/2 laski wanilii
3 łyżki płynnego miodu (np. lipowego lub akacjowego)
100 mi likieru pomarańczowego
4-51yżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 tabliczki mlecznej czekolady (40 dag)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
25 dag masła
Białą czekoladę grubo posiekaj, stop w kąpieli wodnej, często mieszając (w tym celu włóż czekoladę do miseczki, którą następnie wstaw do garnka z wodą). Wanilię rozkrój wzdłuż na pół, czubkiem noża ostrożnie wyskrob miąższ. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę z miodem i wanilią. Nie przerywając ucierania, stopniowo dolewaj stopioną czekoladę. Dodaj likier pomarańczowy, wymieszaj. Przygotowaną masę odstaw na 10-15 minut do lodówki, by lekko stężała. Schłodzony krem ponownie krótko zmiksuj, połącz z 3 łyżkami drobniutko posiekanej skórki pomarańczowej. Dużą tacę lub deskę (30x25 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie szerokim nożem rozsmaruj masę truflową. Odstaw do schłodzenia na 30 minut. Zastygłą masę delikatnie pokrój na małe prostokątne pralinki za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Ostrożnie przykryj przezroczystą folią (nie może przylepić się do masy). Odstaw do lodówki, na co najmniej 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc). Mleczną i gorzką czekoladę grubo posiekaj, stop na parze. Lekko przestudź. Pralinki układaj na widelcu lub szpatułce, zanurzaj w płynnej czekoladzie, lekko osącz. Gotowe trufle układaj na tacy wyłożonej pergaminem, udekoruj pozostałą skórką pomarańczową. Odstaw w chłodne miejsce, by polewa zastygła, a następnie rozłóż do papierowych kryzek. Do chwili podania przechowuj trufle w lodówce.
wuhazet