TRUFLE POMARAŃCZOWE.doc

(22 KB) Pobierz
TRUFLE POMARAŃCZOWE

TRUFLE POMARAŃCZOWE

 

 

45 dag białej czekolady

1/2 laski wanilii

3 łyżki płynnego miodu (np. lipowego lub akacjowego)

100 mi likieru pomarańczowego

4-51yżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

4 tabliczki mlecznej czekolady (40 dag)

2 tabliczki gorzkiej czekolady

25 dag masła

 

              Białą czekoladę grubo posie­kaj, stop w kąpieli wodnej, często mieszając (w tym celu włóż czeko­ladę do miseczki, którą następnie wstaw do garnka z wodą). Wanilię rozkrój wzdłuż na pół, czubkiem noża ostrożnie wyskrob miąższ. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę z miodem i wanilią. Nie prze­rywając ucierania, stopniowo dole­waj stopioną czekoladę. Dodaj likier pomarańczowy, wymieszaj. Przygo­towaną masę odstaw na 10-15 mi­nut do lodówki, by lekko stężała. Schłodzony krem ponownie krótko zmiksuj, połącz z 3 łyżkami drobniutko posiekanej skórki po­marańczowej. Dużą tacę lub deskę (30x25 cm) wyłóż papierem do pie­czenia, a następnie szerokim no­żem rozsmaruj masę truflową. Od­staw do schłodzenia na 30 minut. Zastygłą masę delikatnie po­krój na małe prostokątne pralinki za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Ostrożnie przykryj prze­zroczystą folią (nie może przylepić się do masy). Odstaw do lodówki, na co najmniej 3-4 godziny (a naj­lepiej na całą noc). Mleczną i gorzką czekoladę grubo posiekaj, stop na parze. Lek­ko przestudź. Pralinki układaj na widelcu lub szpatułce, zanurzaj w płynnej czekoladzie, lekko osącz. Gotowe trufle układaj na tacy wyło­żonej pergaminem, udekoruj pozo­stałą skórką pomarańczową. Od­staw w chłodne miejsce, by polewa zastygła, a następnie rozłóż do pa­pierowych kryzek. Do chwili poda­nia przechowuj trufle w lodówce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin