TURRON - BAKALIOWE PAŁECZKI.doc

(25 KB) Pobierz
TURRON - BAKALIOWE PAŁECZKI

TURRON - BAKALIOWE PAŁECZKI

Składniki na 30 sztuk:

po 10 dag suszonych daktyli i orzechów włoskich

20 dag suszonych fig

20 dag orzechów brazylijskich

10 dag koktajlowych wisienek

20 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

2 jajka

2 torebki cukru waniliowego

10 dag cukru

1/2 łyżeczki soli

szczypta cynamonu

7-8 łyżek mąki

3 prostokątne andruty

12 dag cukru pudru

2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Oba rodzaje orzechów posiekaj. Daktyle i figi pokrój w drobną kosteczkę. Bakalie przesyp do miseczki, dokładnie wymieszaj. Jajka wbij do miseczki, wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj sól i cynamon. Ubij na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dosypuj przesianą mąkę. Na koniec dodaj bakalie, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Dużą blachę przykryj pergaminem. Masę bakaliową rozsmaruj na andrutach. Ułóż je na przygotowanej blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C Piecz 45-50 minut. Po upieczeniu pozostaw ciastka w wyłączonym piekarniku 15 minut. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Posmaruj nim ciastka (dodatkowo możesz je posypać grubo posiekanymi orzechami). Przed podaniem każdy andrut pokrój bardzo ostrym nożem wzdłuż na 10 pasków.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin