Składniki
25 dag sera tylżyckiego
2 średnie cebule
2 czerwone papryki
2 łyżki oleju
4 łyżki octu
1- 2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
sól, pieprz
odrobina cukru do smaku
Sposób przygotowania
Cebule obrać.
Potem pokroić na półtalarki.
Papryki umyć, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych.
Żółty ser pokroić w równe słupki.
Liście sałaty dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
Kilka całych liści odłożyć, resztę porwać palcami na małe kawałki.
Przyrządzić sos do sałatki.
W miseczce wymieszać musztardę z octem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Na koniec dodać olej, ubić (olej musi związać się z resztą składników sosu).
Przygotowane składniki sałatki połączyć (oprócz całych liści sałaty).
Delikatnie przemieszać z częścią sosu.
Cztery talerzyki udekorować liśćmi, dodać porcje sałatki z pikantnym sosem.
max3456