Pikantna sałatka serowa.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

25 dag sera tylżyckiego

 

2 średnie cebule

 

2 czerwone papryki

 

2 łyżki oleju

 

4 łyżki octu

 

1- 2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy

 

sól, pieprz

 

odrobina cukru do smaku

 

 

Sposób przygotowania

 

Cebule obrać.

 

Potem pokroić na półtalarki.

 

Papryki umyć, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych.

 

Żółty ser pokroić w równe słupki.

 

Liście sałaty dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.

 

Kilka całych liści odłożyć, resztę porwać palcami na małe kawałki.

 

Przyrządzić sos do sałatki.

 

W miseczce wymieszać musztardę z octem.

 

Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

 

Na koniec dodać olej, ubić (olej musi związać się z resztą składników sosu).

 

Przygotowane składniki sałatki połączyć (oprócz całych liści sałaty).

 

Delikatnie przemieszać z częścią sosu.

 

Cztery talerzyki udekorować liśćmi, dodać porcje sałatki z pikantnym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin