Pączki serowe
Składniki:
3 szklanki maki
2 serki homogenizowane waniliowe
5 jaj
ćwierć szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, proszek wymieszać z maką. Do ubitej piany stopniowo dodawać delikatnie mieszając, kogel- mogel, serki, mąkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki wyjąć cedzakową łyżką na bibułę, osączyć z tłuszczu i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
100g: 309 kcal
12,2 g tłuszczu
125 mg cholesterolu
tadeusz.grzywacz