Spagetti po bolońsku.doc

(104 KB) Pobierz
Spagetti po bolońsku

Spagetti po bolońsku

Porcja: 460 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 4 porcje

·         cebula 

·         2 łyżki oleju 

·         350 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 

·         puszka pokrojonych pomidorów w zalewie 

·         1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano 

·         ząbek czosnku 

·         400 g spaghetti 

·         150 g startego parmezanu (niekoniecznie) 

·         listki świeżej bazylii 

·         sól 

·         pieprz


Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso. Chwilę razem smażyć. Dodać pomidory wraz z zalewą oraz zioła. Dalej dusić 20 minut, aż sos nieco się zagęści. Doprawić do smaku przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wyłożyć na półmisek. Polać sosem, ewentualnie posypać serem. Potrawę udekorować listkami bazylii.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin