SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE.docx

(11 KB) Pobierz

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE (PRZEPIS SPRAWDZONY PRZEZE MNIE)

Składniki na 12 porcji:

CIASTO:                                                      

1 i ½ szkl. mąki

2 żółtka

10 dkg masła

5 łyżek cukru pudru

MASA SEROWA:

1 kg mielonego twarogu

10 jajek

10 dkg masła

1 i 1.2 skl. Cukru

1 cukier waniliowy

15 dkg rodzynek

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

(ja jeszcze dodaję przyprawę do serników „Sernix) Sernik jest lżejszy

PRZYGOTOWANIE;

1.       Przygotuj ciasto: z maki masła cukru pudru i żółtek (ja to robię w miseczce), zawiń w folię i schładzaj ok., 30 min.

2.       Przygotuj masę serową: rodzynki namocz, osącz. Oddziel żółtka od białek. Ser ucieraj mikserem. Dodając po jednym żółtku, oraz po łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym, dodaj „sernix”. Do masy serowej wlej stopione i wystudzone masło. Białka ubij i połącz z masą serowa ale już nie mikserem a łyżką. Dołóż bakalie.

3.       Ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód przykrytej pergaminem tortownicy (można posmarować blachę tłuszczem i wysypać bułką tartą zamiast pergaminu) Piecz godzinę w temp. 160 stopni. Wystudzony sernik można oblać polewą. Przygotowanie ok. 1 godz. 30 min.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin