Sprawko biotech.enzym. kinetyka 97.doc

(244 KB) Pobierz

Biotechnologia enzymatyczna

 

Sprawozdanie

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinetyka reakcji hydrolizy sacharozy katalizowanej przez inwertazę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kierunek: Biotechnologia
rok III
Grupa chemia 1
Grupa laboratoryjna 4

Data odbycia zajęć: 30.10.2009

1.     
Cel ćwiczenia:

 

Wyznaczenie stałej Michaelisa- Menten oraz szybkości maksymalnej dla reakcji hydrolizy sacharozy katalizowanej przez inwertazę.

 

 

2.      Przebieg ćwiczenia:

 

a.       Grupa została podzielona na 5 sekcji, z których każda wykonała 100 ml roztworu sacharozy o określonym stężeniu w buforze octanowym (0.5, 1, 2, 3 oraz 4 g/100ml). W tym celu do kolby o pojemności 100 ml wsypano odpowiednią ilość sacharozy i dopełniono do kreski buforem octanowym.

 

b.      Następnie z każdego rozcieńczenia pobrano po 25 ml roztworu, przeniesiono go do osobnej kolby.

 

c.       Rozpoczynając od najmniejszego stężenia dodawano kolejno do kolb po 0,05 ml inwertazy, wprowadzano roztwór do rurki polarymetrycznej i mierzono kąt skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego po 2,4,6,8 i 10 minutach od wprowadzenia enzymu. Wyniki zanotowano w tabeli.

 

W celu ograniczenia błędów pomiarowych pomiary rozpoczęto od najmniejszego stężenia, a pomiędzy pomiarami rurkę polarymetru dokładnie przepłukiwano acetonem, i dopiero po jego odparowaniu wprowadzano kolejny roztwór, uważając przy tym, aby nie pozostawić we wnętrzu rurki żadnego pęcherzyka powietrza.

 

 

 

3.      Opracowanie wyników:

 

Wyniki zebrano w tabeli oraz przeprowadzono odpowiednie obliczenia:

a)     Stężenie substratu cs :

l – długość rurki polarymetrycznej; 2 dm
α – kąt skręcania w stopniach
c0 – stężenie wagowe sacharozy na początku pomiarów, g/100ml

 

b)     Stężenie produktu cp :

cp – stężenie produktu, g/100ml

c0 – stężenie wagowe sacharozy na początku pomiarów, g/100ml

cs – stężenie substratu, g/100 ml

 

c)      Szybkość początkowa vo (za szybkość początkową przyjmujemy stężenie produktu w 8 minucie pomiaru)

cp- stężenie produktu w 8 minucie

t- przyjmujemy czas: 8 minut

 

d)     1/c0 i 1/v0  potrzebne do sporządzenia wykresu dla równania Lineweavera-Burka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.    Wyniki

 

Czas, min

Skręcalność, stopnie

Stężenie substratu Cs g/100 ml

Stężenie produktu C0-Cs, g/100 ml

Szybkość początkowa v0, g/min

1/Cs0

1/V0

Stężenie sacharozy w buforze octanowym: 0.504 g/100 ml

2

0.58

0.45

0.054

0.0305

3.846

32.787

4

0.46

0.38

0.124

6

0.34

0.31

0.194

8

0.25

0.26

0.244

10

0.17

0.21

0.290

Stężenie sacharozy w buforze octanowym: 1.012 g/100 ml

2

1.19

0.923

0.089

0.0590

1.852

16.949

4

1.01

0.819

0.193

6

0.73

0.656

0.356

8

0.53

0.540

0.472

10

0.36

0.442

0.570

Stężenie sacharozy w buforze octano...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin