EA KJ/mol T1/2
62,7 0,07 s
83,6 14 s
104,5 19 godz
124,5 38 godz
sacharoza = D-glukoza + D-fruktoza
a) HCl 0,1 N, 300C, EA 109 kJ/mol, 24 godziny
b) Inwertaza, 10U, 300C, EA 46 kJ/mol, 3 minuty
Wpływ temperatury
Współczynnik temp.
Reakcje chemiczne, katalizatory Q10 = 2-3
biokatalizatory Q10 = 1-2
1kw 1min; 2 kw 2 min; 3 kw 4 min; 4 kw 8 min
Enzym Lipaza
Substrat octan fenylowy
Produkt kwas octowy i fenol
Wpływ temperatury na aktywność enzymów
Alkohol = Aldehyd
E: Dehydrogenza alkoholowa
Ea Bacillus stearothermophilus
Eb:mięśnie królika
Temp
0C Aktywność (% inaktywacji)
Ea Eb
4 0 0
40 0 0
60 0 9
70 0,6 93,2
80 1,0 100
90 54
Zmiana konformacji białka
Zmiana ładunku grup aminowych i kwasowych
pH
Aktywność
1/Km
1/[S]0
Wykres Lineweaver-Burke
1/V0
1/V
tga= Km/V
peroni69