dieta dla krwi grupy 0.pdf

(65 KB) Pobierz
242657398 UNPDF
Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne
ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego,
czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego
dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe.
Grupa krwi 0 : najstarsza i najbardziej podstawowa, pozostałość na szczycie łańcucha
pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do
niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga.
Czynniki powodujące utratę wagi
Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie
zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą
krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach przenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny
strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w
tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.
Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają
tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nzaywany niedoczynnością tarczycy,
występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału,
którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności
tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
• Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
• Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
• Fasola nerkowata(kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii;
• Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii;
• Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
• Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy;
• Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy;
• Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy;
• Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.
Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
• Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
• Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
• Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
• Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
• Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
• Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
Poniżej przedstawione są produkty, kóre należy spożywać oraz te, których powinno się
unikać:
Mięsa i drób wskazane : baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce,
wątroba, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.
Owoce morza wskazane : aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela,
morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola,
szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
Unikać: barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia
marynowanego.
Jaja i nabiał wskazane : nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów
mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta,
mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać: chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów,
maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.
Oleje i tłuszcze wskazane : olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.
Orzechy i pestki wskazane : pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi,
orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
Fasole i inne rośliny strączkowe wskazane : fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne
oczko".
Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej,
czerwonej, zielonej.
Zboża wskazane : nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy,
płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut, pszenicy skrobi.
Chleb i grzanki wskazane : chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba
wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum,
pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego,
pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.
Ziarna i makarony wskazane : nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla
grupy 0. Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, soba, ze szpinaku, mąki
couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej
durum, wszystkich pszennych mąk.
Warzywa wskazane : boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula
hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola,
jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek
lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak,
wodorosty.
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków,
brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek,
gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej,
pieczarek, żółtej kukurydzy.
Owoce wskazane : figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów
kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.
Soki i napoje wskazane : sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.
Przyprawy wskazane : chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne,
pietruszka, rodymenia.
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z
jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi
kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.
Herbatki ziołowe wskazane : chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta
pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski
wiąz.
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego,
goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika
pospolitego, znamion kukurydzy.
Używki wskazane : woda seltzera, woda sodowa
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy
bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.
Inne przyprawy wskazane : z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda,
majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat
słodkich, przypraw smakowych.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin