Za otyłość brzuszną odpowiadają nadnercza, wydzielające hormony budujące mięśnie, oraz hormony stresu. Dieta wspomagająca odchudzanie brzucha powinna opierać się na produktach węglowodanowych, mlecznych i warzywnych, pobudzających pracę przysadki i tarczycy, odciążającej nadnercza. W diecie wskazane są: owoce - melony, jagody, wszystkie warzywa i kiełki, drób, produkty pełnoziarniste, białko kurze, czosnek, odtłuszczone produkty mleczne, chude mięsa. Umiarkowanie należy spożywać: oliwki, oliwę, awokado, migdały, orzeszki ziemne, przyprawy, miód i syrop klonowy, soki owocowe i warzywne, kofeinę. W niewielkich ilościach: śmietanę, masło, ser, sosy, wyroby z białej mąki, czekoladę, podroby, czerwone mięso, alkohol. Nie należy jeść: tłustych mięs, pleśniowego sera, produktów fast food oraz pić kawy. Wskazane jest picie dużej ilości wody i herbatek ziołowych. Należy zwiększyć wysiłek fizyczny: bieganie, aerobik i pływanie; zaleca się też uprawianie jogi. Trzeba pamiętać, iż dieta jedynie wspomaga chudnięcie brzucha, nie odchudza go! Oprócz diety bardzo ważne są ćwiczenia i masaże.
Żeby schudnąć, nie wystarczy jeść mniej. Zwłaszcza, jeśli nadmiar sadełka kryje się na brzuchu. Oto specjalne rady dietetyczne dla wszystkich, którzy chcą mieć brzuch jak deska.
Przykładowe jadłospisy diety odchudzającej brzuch1 DZIEŃI śniadanie 260 kcal3 łyżki płatków pełnoziarnistych na szklance mleka 0,5%, 100 g melona, herbata owocowa.II śniadanie 100 kcalKromka chleba pełnoziarnistego z margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem szynki z indyka, szklanka wody niegazowanej.Obiad 360 kcalSuflet jagodowy, zielona herbata.Suflet jagodowy150 g jagód, 1/2 laski cynamonu, tarta skórka cytrynowa, 35 g mąki gryczanej, 1 żółtko, 80 g kefiru, szczypta soli, tłuszcz.Jagody zalać 25 ml wody, dodać cynamon i skórkę cytrynową, gotować 5 minut. Wyjąć cynamon i skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z żółtkiem, kefirem, solą i wlać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Jagody odcedzić zachowując sok i położyć na cieście, zapiekać 40 minut w temperaturze 200˚C. Sok z jagód zagotować i polać suflet zostawiając w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Suflet podawać gorący.Podwieczorek 107 kcalSzklanka soku z marchwi.Kolacja 217 kcalKurczak w galarecie (100 g), kromka chleba chrupkiego żytniego, herbata z cytryną.2 DZIEŃI śniadanie 237 kcalDwie kromki chleba mieszanego z soją i słonecznikiem posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi kapusty pekińskiej, plasterkiem kiełbasy szynkowej i plasterkiem polędwicy z indyka, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.II śniadanie 92 kcalSurówka z jabłka (100 g) i selera korzeniowego (100 g), skropiona sokiem z cytryny i oliwą, szklanka wody niegazowanej.Obiad 369 kcalSałatka z makaronem i kurczakiem, szklanka herbaty zielonej bez cukru.Sałatka z makaronem i kurczakiem50 g makaronu świderki pełnoziarnistego, 20 g groszku zielonego, 80 g upieczonego kurczaka, 20 g kukurydzy z puszki, 1/4 czerwonej papryki, 1 dymka ze szczypiorkiem, 30 g ogórka zielonego, włoski sos do sałatki.Makaron ugotować na półtwardo i odcedzić. Kurczaka pokroić w małe paski. Paprykę, ogórka, dymkę ze szczypiorkiem posiekać, wymieszać z resztą składników i sosem.Podwieczorek 111 kcal20 g migdałów, szklanka wody niegazowanej.Kolacja 208 kcalPomidor nadziewany makrelą, kromka chleba chrupkiego żytniego, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.Pomidor nadziewany makrelą50 g makreli w sosie pomidorowym, 1/2 jajka na twardo, świeżo zmielony czarny pieprz, duży, twardy pomidor, liść sałaty, natka. Makrelę rozgnieść widelcem. Jajko posiekać, dodać do makreli, posolić i popieprzyć. Pomidor umyć, osuszyć, odciąć czubek, wydrążyć miąższ. Masą rybno-jajeczną napełnić pomidor, ułożyć na liściu sałaty i ozdobić natką.3 DZIEŃI śniadanie 248 kcalKromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem sałaty, pierś z kurczaka wędzona (100 g), papryka czerwona (100 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.II śniadanie 100 kcalSzklanka soku z różowego grejpfruta.Obiad 340 kcalSałatka ryżowa, szklanka zielonej herbaty bez cukru.Sałatka ryżowa60 g ryżu pełnoziarnistego, 1/2 cukinii, 1,5 dymki, 50 g zielonego groszku, 1/2 łyżeczki octu owocowego, sól, pieprz kajeński, łyżeczka siekanych ziół (natka, szczypior, trybula, estragon, koper), 50 g kwaśnej śmietany.Ryż ugotować na półtwardo i ostudzić. Cukinię i dymkę pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z groszkiem, śmietaną, octem, przyprawami i ziołami. Składniki połączyć i wymieszać z ryżem.Podwieczorek 108 kcal300 g melona.Kolacja 203 kcalDwie kromki chleba żytniego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty, dwoma plasterkami polędwicy z indyka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.4 DZIEŃI śniadanie 280 kcalBułka z jagodami, szklanka ziołowej herbaty bez cukru.Bułka z jagodami50 g jagód, 2 łyżki chudego twarogu, odrobina tartej skórki cytrynowej, cynamon, bułeczka pełnoziarnista.Jagody umyć i osączyć. Twaróg wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Bułeczkę przekroić na pół, posmarować twarogiem i obsypać jagodami.II śniadanie 109 kcalSzklanka soku warzywnego mieszanego.Obiad 370 kcalSałatka z kiełków, szklanka owocowej herbaty bez cukru.Sałatka z kiełków1,5 łyżki orkiszu, łyżeczka bulionu drobiowego instant, strąk papryki czerwonej, 2 łyżki kiełków z lucerny, 2 łyżki, rzeżuchy, 30 g sera owczego, 2 łyżki ziaren kukurydzy, łyżeczka białego octu winnego, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz.Orkisz wsypać na sito i umyć. Zagotować 100 ml wody, dodać bulion i orkisz, gotować pod przykryciem na małym ogniu 25 minut, osączyć. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kawałki. Kiełki i rzeżuchę umyć i osączyć. Ser pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Z octu, oleju, musztardy, soli i pieprzu przygotować marynatę, polać nią sałatkę, wymieszać i odstawić na godzinę.Podwieczorek 106 kcalKromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem cykorii i plasterkiem kiełbasy żywieckiej, szklanka wody niegazowanej.Kolacja 209 kcalRyba (panga biała) pieczona (150 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, kapusta kwaszona (150 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.5 DZIEŃI śniadanie 261 kcalSuflet z dżemu niskosłodzonego jagodowego (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.II śniadanie 98 kcalKromka chleba pełnoziarnistego posmarowana margaryną z liściem sałaty, z papryką pomarańczową (100 g) posypana koprem, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.Obiad 364 kcalPierś z kurczaka bez skóry pieczona (200 g), gotowany ryż dziki (30 g suchego), marchew z groszkiem gotowana (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.Podwieczorek 114 kcalBrokuły i kalafior z ziołową posypką, kromka chleba chrupkiego żytniego, szklanka wody niegazowanej.Brokuły i kalafior z ziołową posypkąOdrobina masła na czubku noża, sól, pieprz, 50 g brokułów, 50 g kalafiora, 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, łyżeczka bułki tartej, łyżeczka posiekanej natki, tarta skórka cytrynowa i pomarańczowa.Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Kalafior wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty, dodać brokuły i gotować 2 minuty. Warzywa odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć czosnek, dodać bułkę tartą i smażyć, aż się zbrązowi, dodać natkę i skórki. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać bułką z ziołami, dodać masło i piec 5 minut. Kolacja 205 kcalSałatka z pora i jajka, kromka chleba chrupkiego żytniego, herbata zielona bez cukru.Sałatka z pora i jajkaJajko, 30 g białej części pora, 1/4 główki sałaty, 1 pomidor, łyżka kiełków lucerny, 1,5 łyżki sosu winegret.Jajko ugotować na twardo i pokroić w półplasterki. Warzywa umyć i posiekać, wymieszać z jajkiem i polać sosem winegret.6 DZIEŃI śniadanie 261 kcalPasta z sera białego chudego (70 g) i ryby gotowanej (120 g) z natką, kromka chleba pełnoziarnistego, papryka zielona (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.II śniadanie 160 kcalAwokado (100 g), szklanka wody niegazowanej.Obiad 320 kcalOmlet azjatycki, szklanka herbaty owocowej bez cukru.Omlet azjatycki2 jajka, 3 łyżki mleka 0,5%, szczypta sambal oelek, łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz, 40 g pędów bambusa, 50 g kiełków fasoli, 3 łyżki strączków groszku, 1/4 czerwonej papryki, 1/2 pora, 3 boczniaki, łyżeczka klarowanego masła, 1/2 łyżeczki ketchupu. Jajka rozmącić z mlekiem, sambal oelek, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, solą i pieprzem. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paseczki. Por oczyścić i pokroić w talarki. Boczniaki oczyścić i posiekać. Na patelni rozgrzać 1/2 łyżeczki masła i dusić na nim 3 minuty paprykę, por, groszek, dodać pędy bambusa, boczniaki i kiełki fasoli, dusić 2 minuty. Doprawić warzywa ketchupem i resztą sosu sojowego. Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła i usmażyć omlet. Warzywa wyłożyć na omlet i złożyć omlet na pół.Podwieczorek 121 kcalGalaretka melonowa (150 g).Kolacja 223 kcal100 g pieczonej piersi z indyka, kromka chleba pełnoziarnistego, surówka z pomidora (100 g), cebuli (50 g), ogórka zielonego (50 g) i oliwy, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Zalety:
· dieta zgodna z zasadami racjonalnego żywienia;
· do stosowania przez długi okres;
· dieta jest polecana dla osób, które nie mają kłopotów z nadwagą.
Wady:
· na tej diecie na pewno nie schudniecie, chyba że drastycznie zmniejszycie ilość spożywanych produktów;
· duże ilości produktów węglowodanowych (makarony, kasze, pieczywo) w diecie nie pozwalają na utratę wagi;
· spożywanie wysokokalorycznych owoców (awokado, orzechy) nie pomoże schudnąć;
· najprostsza droga do płaskiego i ładnego brzucha to gimnastyka mięśni brzucha codzienna i trwająca ok. 15 minut.
E-nauka