Sandacz smażony z masłem ziołowym.doc

(54 KB) Pobierz
Sandacz smażony z masłem ziołowym

Sandacz smażony z masłem ziołowym

 

Składniki:

·         1 kg sprawionego sandacza lub karpia (ew. dzwonka łososia)

·         2 łyżki oliwy

·         ½ kostki masła

·         ½ pęczka posiekanej natki pietruszki

·         cytryna

·         sól, biały pieprz

 

Przygotowanie:

Rybę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na dzwonka. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na ok. 30 min.

Masło rozetrzeć z natką i doprawić sokiem z cytryny. Z maślano-pietruszkowej masy uformować wałek. Owinąć go w przeźroczystą folię i wstawić na min. 30 min. do lodówki, aby stężało.

Oliwę rozgrzać. Usmażyć na niej rybę z obu stron na złoty kolor. Patelnię przykryć i odstawić na 5 min. Przed podaniem należy na każdym kawałku ryby położyć po plasterku ziołowego masła.

Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin