Parametry w procesie krojenia pieczywa.pdf
(
176 KB
)
Pobierz
(Microsoft Word - \306wiczenie.doc)
AKADEMIA TECHNICZNO ROLNICZA
W BYDGOSZCZY
WYDZIAŁ MECHANICZNY
Parametry w procesie krojenia pieczywa
Opracowali:
Feliks Chwar
Ļ
cianek
Wojciech Bieniaszewski
BYDGOSZCZ 2004/2005
1. Cel
ę
wiczenia
Celem
ę
wiczenia jest poznanie budowy, zasady działania wybranej krajalnicy do
chleba oraz okre
Ļ
lenie parametrów procesu krojenia zwłaszcza takich jak: czas krojenia,
ubytek masy rozdrabnianego pieczywa.
2. Wykazy pomocy dydaktycznych:
−
krajalnica chleba typ SK;
−
waga o zakresie pomiarowym do ok. 1 kg, dokładno
Ļę
pomiaru 1 g;
−
stoper (do pomiaru czasu krojenia);
−
pieczywo (np. chleb);
−
pojemnik (na kromki).
3. Wymagane wiadomo
Ļ
ci
Rozró
Ň
nia si
ħ
trzy podstawowe rodzaje krajalnic do chleba:
−
krajalnica z no
Ň
em obrotowymi (dyskowym);
−
krajalnica z no
Ň
ami listwowymi;
−
krajalnice z no
Ň
ami w postaci ta
Ļ
my bez ko
ı
ca.
Krajalnica z no
Ň
em rotacyjnym (dyskowym)
Krajalnice z no
Ň
em rotacyjnym (dyskowym) s
Ģ
uniwersalnymi krajalnicami, które
pozwalaj
Ģ
na krojenie wszelkiego rodzaju pieczywa, zaczynaj
Ģ
c od mi
ħ
kkiego chleba
tostowego, ko
ı
cz
Ģ
c na twardym pełnoziarnistym chlebie razowym i pumperniklu. Niektóre
maszyny pozwalaj
Ģ
na krajanie placków dro
Ň
d
Ň
owych z nadzieniem owocowym i
bakaliowym.
Zasad
ħ
działania krajalnicy z no
Ň
em rotacyjnym przedstawia Rys. 1. Krajalnice tego rodzaju
charakteryzuj
Ģ
si
ħ
wyst
ħ
powaniem jednego no
Ň
a, który kroi chleb na pojedyncze równe
kromki. Krajany chleb jest przesuwany w specjalnej rynnie poprzez urz
Ģ
dzenie popychaj
Ģ
ce.
Krajalnice tego typu, dzi
ħ
ki zastosowaniu elektronicznego programowania charakteryzuj
Ģ
si
ħ
prost
Ģ
obsług
Ģ
. Wyst
ħ
puj
Ģ
ce sterowanie krajalnicy umo
Ň
liwia programowanie:
−
ilo
Ļę
krojonych kromek;
−
grubo
Ļę
krojonych kromek;
−
rodzaj krojonego chleba.
2
Typowa wydajno
Ļę
tych maszyn to ok. 50 – 60 kromek na minut
ħ
. Konstrukcja krajalnicy
zapewnia cich
Ģ
i stabilna prac
ħ
.
Rys. 1. Zasada działania krajalnicy z no
Ň
em rotacyjnym: 1 – kierunek obrotu no
Ň
a, 2 – kierunek posuwu chleba,
3 – chleb, 4 – nó
Ň
Krajalnica z no
Ň
ami listwowymi
Krajalnice z no
Ň
ami listwowymi jako proste w budowie s
Ģ
powszechnie u
Ň
ywane.
Krajalnice te zbudowane s
Ģ
jako krajalnice trakowe z prostymi no
Ň
ami ta
Ļ
mowymi,
zamocowanymi szeregowo w ramie dolnej i górnej w rozstawie na przyj
ħ
t
Ģ
grubo
Ļę
kromki.
Nap
ħ
d no
Ň
y posuwisto-zwrotny (pionowy) jest realizowany przez mimo
Ļ
ród o regulowanym
skoku, nap
ħ
dza je silnik elektryczny. Grubo
Ļę
krojenia w tego typu krajalnicach mie
Ļ
ci si
ħ
w
przedziale od 9 do 13 mm. Nó
Ň
i inne cz
ħĻ
ci, które maj
Ģ
bezpo
Ļ
redni kontakt z chlebem
wykonuje si
ħ
ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej. Chleb jest podawany r
ħ
cznie do
maszyny, bezpo
Ļ
rednio przez obsługuj
Ģ
cego pracownika pojedynczo, b
Ģ
d
Ņ
ze specjalnego
stołu podawczego. Maszyny te zwykle nie s
Ģ
wyposa
Ň
one w podajniki chleba. W małych
krajalnicach chleb jest przewa
Ň
nie nakładany bezpo
Ļ
rednio pomi
ħ
dzy ram
ħ
z no
Ň
ami.
Krajalnice z no
Ň
ami listwowymi podzieli
ę
mo
Ň
na na dwie grupy ró
Ň
ni
Ģ
ce si
ħ
usytuowaniem
no
Ň
y tn
Ģ
cych:
−
krajalnice kroj
Ģ
ce chleb poziomo (Rys. 2);
−
krajalnice kroj
Ģ
ce chleb pionowo (Rys. 3).
3
Rys. 2. Zasad działania krajalnicy z no
Ň
ami ta
Ļ
mowymi kroj
Ģ
cymi chleb poziomo: 1 – ruch posuwisto zwrotny
no
Ň
y, 2 – ruch ramki, 3 – chleb, 4 – nó
Ň
, 5 – ramka
Rys. 3. Zasada funkcjonowania krajalnicy z no
Ň
ami ta
Ļ
mowymi kroj
Ģ
cymi chleb pionowo: 1 – kierunek posuwu
chleba, 2 – no
Ň
e tn
Ģ
ce, 3 – chleb, 4 – urz
Ģ
dzenie popychaj
Ģ
ce, 5 – szuflada na okruszki, 6 – ruch ramek z no
Ň
ami
Krajalnice chleba z no
Ň
ami listwowymi mog
Ģ
by
ę
wykonywane jako:
−
wolnostoj
Ģ
ce;
−
stołowe.
Krajalnice s
Ģ
wyposa
Ň
one najcz
ħĻ
ciej w ok. 30 no
Ň
y tn
Ģ
cych kroj
Ģ
cych chleb równocze
Ļ
nie.
Krajalnice kroj
Ģ
ce chleb pionowo, produkowane s
Ģ
jako półautomatyczne i automatyczne,
4
natomiast krajalnice kroj
Ģ
ce chleb poziomo produkowane s
Ģ
wył
Ģ
cznie jako
półautomatyczne.
Krajalnica z no
Ň
ami w postaci ta
Ļ
my bez ko
ı
ca
Najwa
Ň
niejszym elementem w krajalnicach s
Ģ
no
Ň
e w postaci ta
Ļ
my, decyduj
Ģ
ce o
jako
Ļ
ci i wydajno
Ļ
ci krojenia. Zasada działania tej krajalnicy została przedstawiona na Rys. 4.
No
Ň
e do krajania wykonuje si
ħ
ze stali w
ħ
glowo – chromowo – wanadowej. Ta
Ļ
my nakłada
si
ħ
na 2, 4 lub 6 wałów krajalnicy. Uzale
Ň
nione jest to od typu maszyny. W
Ļ
rodku odległo
Ļ
ci
pomi
ħ
dzy dwoma wałkami płaszczyzny obu ta
Ļ
m s
Ģ
prostopadłe do osi wałków (Rys. 5).
Krajalnice z no
Ň
ami ta
Ļ
mowymi w postaci ta
Ļ
my bez ko
ı
ca s
Ģ
urz
Ģ
dzeniami o
skomplikowanej budowie oraz cz
ħ
sto wyposa
Ň
one s
Ģ
w podajnik chleba. Krajalnice te maj
Ģ
ok. 30 no
Ň
y kroj
Ģ
cych chleb na kromki równocze
Ļ
nie. Pokrojony chleb jest transportowany
do pakowania. Tego typu krajalnice przewa
Ň
nie s
Ģ
wyposa
Ň
one w pneumatyczny otwieracz
woreczków foliowych. Krajalnice tego rodzaju maj
Ģ
wydajno
Ļę
dochodz
Ģ
c
Ģ
do 1200
bochenków/godz. W wi
ħ
kszo
Ļ
ci krajalnic z no
Ň
ami ta
Ļ
mowymi pr
ħ
dko
Ļę
no
Ň
a ta
Ļ
mowego
wynosi od 4,5 ÷ 6,1 m/s, a pr
ħ
dko
Ļę
posuwu chleba wynosi około 0,3 m/s. Bardzo wa
Ň
ne dla
jako
Ļ
ci krajania jest ostrzenie i formowanie ostrza tn
Ģ
cego oraz odpowiednia grubo
Ļę
ostrza.
Rys. 4. Zasada działania krajalnicy z no
Ň
ami ta
Ļ
mowymi w postaci ta
Ļ
my bez ko
ı
ca: 1 – kierunek posuwu
chleba, 2 – no
Ň
e tn
Ģ
ce, 3 – chleb, 4 – przeno
Ļ
nik ta
Ļ
mowy
5
Plik z chomika:
wroblelz
Inne pliki z tego folderu:
Almanach cukierniczo piekarski.pdf
(7891 KB)
BILOGICZNI-PIEKARNIA-CIASTKARNIA.pdf
(108 KB)
czekolada 01.doc
(5195 KB)
Czekolada 02.doc
(149 KB)
czekolada 02.pdf
(3407 KB)
Inne foldery tego chomika:
= PRZEPISY-chleb
♨Ciasta♨
•►Kulinaria•►
a]PRZEPIS NA CHLEB
BUŁECZKI ,KOŁACZYKI, ROGALIKI , DROŻDŻÓWKI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin