Parametry w procesie krojenia pieczywa.pdf

(176 KB) Pobierz
(Microsoft Word - \306wiczenie.doc)
AKADEMIA TECHNICZNO ROLNICZA
W BYDGOSZCZY
WYDZIAŁ MECHANICZNY
Parametry w procesie krojenia pieczywa
Opracowali:
Feliks Chwar Ļ cianek
Wojciech Bieniaszewski
BYDGOSZCZ 2004/2005
352780916.029.png 352780916.030.png 352780916.031.png 352780916.032.png 352780916.001.png 352780916.002.png 352780916.003.png 352780916.004.png 352780916.005.png 352780916.006.png 352780916.007.png 352780916.008.png 352780916.009.png 352780916.010.png 352780916.011.png 352780916.012.png 352780916.013.png 352780916.014.png 352780916.015.png 352780916.016.png 352780916.017.png 352780916.018.png 352780916.019.png 352780916.020.png 352780916.021.png 352780916.022.png 352780916.023.png 352780916.024.png 352780916.025.png
1. Cel ę wiczenia
Celem ę wiczenia jest poznanie budowy, zasady działania wybranej krajalnicy do
chleba oraz okre Ļ lenie parametrów procesu krojenia zwłaszcza takich jak: czas krojenia,
ubytek masy rozdrabnianego pieczywa.
2. Wykazy pomocy dydaktycznych:
krajalnica chleba typ SK;
waga o zakresie pomiarowym do ok. 1 kg, dokładno Ļę
pomiaru 1 g;
stoper (do pomiaru czasu krojenia);
pieczywo (np. chleb);
pojemnik (na kromki).
3. Wymagane wiadomo Ļ ci
Rozró Ň nia si ħ trzy podstawowe rodzaje krajalnic do chleba:
krajalnica z no Ň em obrotowymi (dyskowym);
krajalnica z no Ň ami listwowymi;
krajalnice z no Ň ami w postaci ta Ļ my bez ko ı ca.
Krajalnica z no Ň em rotacyjnym (dyskowym)
Krajalnice z no Ň em rotacyjnym (dyskowym) s Ģ uniwersalnymi krajalnicami, które
pozwalaj Ģ na krojenie wszelkiego rodzaju pieczywa, zaczynaj Ģ c od mi ħ kkiego chleba
tostowego, ko ı cz Ģ c na twardym pełnoziarnistym chlebie razowym i pumperniklu. Niektóre
maszyny pozwalaj Ģ na krajanie placków dro Ň d Ň owych z nadzieniem owocowym i
bakaliowym.
Zasad ħ działania krajalnicy z no Ň em rotacyjnym przedstawia Rys. 1. Krajalnice tego rodzaju
charakteryzuj Ģ si ħ wyst ħ powaniem jednego no Ň a, który kroi chleb na pojedyncze równe
kromki. Krajany chleb jest przesuwany w specjalnej rynnie poprzez urz Ģ dzenie popychaj Ģ ce.
Krajalnice tego typu, dzi ħ ki zastosowaniu elektronicznego programowania charakteryzuj Ģ si ħ
prost Ģ obsług Ģ . Wyst ħ puj Ģ ce sterowanie krajalnicy umo Ň liwia programowanie:
ilo Ļę krojonych kromek;
grubo Ļę krojonych kromek;
rodzaj krojonego chleba.
2
Typowa wydajno Ļę tych maszyn to ok. 50 – 60 kromek na minut ħ . Konstrukcja krajalnicy
zapewnia cich Ģ i stabilna prac ħ .
Rys. 1. Zasada działania krajalnicy z no Ň em rotacyjnym: 1 – kierunek obrotu no Ň a, 2 – kierunek posuwu chleba,
3 – chleb, 4 – nó Ň
Krajalnica z no Ň ami listwowymi
Krajalnice z no Ň ami listwowymi jako proste w budowie s Ģ powszechnie u Ň ywane.
Krajalnice te zbudowane s Ģ jako krajalnice trakowe z prostymi no Ň ami ta Ļ mowymi,
zamocowanymi szeregowo w ramie dolnej i górnej w rozstawie na przyj ħ t Ģ grubo Ļę kromki.
Nap ħ d no Ň y posuwisto-zwrotny (pionowy) jest realizowany przez mimo Ļ ród o regulowanym
skoku, nap ħ dza je silnik elektryczny. Grubo Ļę krojenia w tego typu krajalnicach mie Ļ ci si ħ w
przedziale od 9 do 13 mm. Nó Ň i inne cz ħĻ ci, które maj Ģ bezpo Ļ redni kontakt z chlebem
wykonuje si ħ ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej. Chleb jest podawany r ħ cznie do
maszyny, bezpo Ļ rednio przez obsługuj Ģ cego pracownika pojedynczo, b Ģ d Ņ ze specjalnego
stołu podawczego. Maszyny te zwykle nie s Ģ wyposa Ň one w podajniki chleba. W małych
krajalnicach chleb jest przewa Ň nie nakładany bezpo Ļ rednio pomi ħ dzy ram ħ z no Ň ami.
Krajalnice z no Ň ami listwowymi podzieli ę mo Ň na na dwie grupy ró Ň ni Ģ ce si ħ usytuowaniem
no Ň y tn Ģ cych:
krajalnice kroj Ģ ce chleb poziomo (Rys. 2);
krajalnice kroj Ģ ce chleb pionowo (Rys. 3).
3
352780916.026.png
Rys. 2. Zasad działania krajalnicy z no Ň ami ta Ļ mowymi kroj Ģ cymi chleb poziomo: 1 – ruch posuwisto zwrotny
no Ň y, 2 – ruch ramki, 3 – chleb, 4 – nó Ň , 5 – ramka
Rys. 3. Zasada funkcjonowania krajalnicy z no Ň ami ta Ļ mowymi kroj Ģ cymi chleb pionowo: 1 – kierunek posuwu
chleba, 2 – no Ň e tn Ģ ce, 3 – chleb, 4 – urz Ģ dzenie popychaj Ģ ce, 5 – szuflada na okruszki, 6 – ruch ramek z no Ň ami
Krajalnice chleba z no Ň ami listwowymi mog Ģ by ę wykonywane jako:
wolnostoj Ģ ce;
stołowe.
Krajalnice s Ģ wyposa Ň one najcz ħĻ ciej w ok. 30 no Ň y tn Ģ cych kroj Ģ cych chleb równocze Ļ nie.
Krajalnice kroj Ģ ce chleb pionowo, produkowane s Ģ jako półautomatyczne i automatyczne,
4
352780916.027.png
natomiast krajalnice kroj Ģ ce chleb poziomo produkowane s Ģ wył Ģ cznie jako
półautomatyczne.
Krajalnica z no Ň ami w postaci ta Ļ my bez ko ı ca
Najwa Ň niejszym elementem w krajalnicach s Ģ no Ň e w postaci ta Ļ my, decyduj Ģ ce o
jako Ļ ci i wydajno Ļ ci krojenia. Zasada działania tej krajalnicy została przedstawiona na Rys. 4.
No Ň e do krajania wykonuje si ħ ze stali w ħ glowo – chromowo – wanadowej. Ta Ļ my nakłada
si ħ na 2, 4 lub 6 wałów krajalnicy. Uzale Ň nione jest to od typu maszyny. W Ļ rodku odległo Ļ ci
pomi ħ dzy dwoma wałkami płaszczyzny obu ta Ļ m s Ģ prostopadłe do osi wałków (Rys. 5).
Krajalnice z no Ň ami ta Ļ mowymi w postaci ta Ļ my bez ko ı ca s Ģ urz Ģ dzeniami o
skomplikowanej budowie oraz cz ħ sto wyposa Ň one s Ģ w podajnik chleba. Krajalnice te maj Ģ
ok. 30 no Ň y kroj Ģ cych chleb na kromki równocze Ļ nie. Pokrojony chleb jest transportowany
do pakowania. Tego typu krajalnice przewa Ň nie s Ģ wyposa Ň one w pneumatyczny otwieracz
woreczków foliowych. Krajalnice tego rodzaju maj Ģ wydajno Ļę dochodz Ģ c Ģ do 1200
bochenków/godz. W wi ħ kszo Ļ ci krajalnic z no Ň ami ta Ļ mowymi pr ħ dko Ļę no Ň a ta Ļ mowego
wynosi od 4,5 ÷ 6,1 m/s, a pr ħ dko Ļę posuwu chleba wynosi około 0,3 m/s. Bardzo wa Ň ne dla
jako Ļ ci krajania jest ostrzenie i formowanie ostrza tn Ģ cego oraz odpowiednia grubo Ļę ostrza.
Rys. 4. Zasada działania krajalnicy z no Ň ami ta Ļ mowymi w postaci ta Ļ my bez ko ı ca: 1 – kierunek posuwu
chleba, 2 – no Ň e tn Ģ ce, 3 – chleb, 4 – przeno Ļ nik ta Ļ mowy
5
352780916.028.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin