Bajgle.doc

(105 KB) Pobierz
Bajgle

Bajgle

bajgle

Składniki na 10 sztuk:

·         500 g mąki pszennej chlebowej

·         2 łyżki cukru (1 + 1)

·         1 łyżeczka soli 

·         1¼ łyżeczki suchych drożdży

·         300 ml wody

·         1 żółtko do glazury

·         3 łyżki ziaren do posypania

Do dużego naczynia wsypać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, drożdże. Wlać wodę i wyrobić ciasto. Wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami).

Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony.Wyjąć z wody i położyć na np. folię aluminiową do osuszenia.

Przygotować blachę do pieczenia, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Kłaść odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami.

Piec w temperaturze

200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Metoda dla maszynistów:

Do maszyny odmierzyć wodę, dodać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, na końcu drozdże. Nastawić program 'dough' do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta (ok. 1,5 h). Następnie wyjąć wyrośnięte ciasto, podzielić na 10 części i dalej postępować wg przepisu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin