olejki_eteryczne.pdf

(69 KB) Pobierz
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
Olejki eteryczne
Olejki eteryczne są znanymi od wieków substancjami roślinnymi, których używa się do celów kosmetycznych,
leczniczych i spożywczych. Ze względu na łatwość ich otrzymywania z roślin (poprzez destylację z parą
wodną) należą do jednych z najdłużej wykorzystywanych przez ludzi substancji leczniczych pochodzenia
roślinnego. Z tego też względu są one najlepiej chyba poznanymi pod względem działania substancjami
roślinnymi. Duża różnorodność w budowie chemicznej olejków eterycznych pociąga za sobą dużą rozpiętość
w zakresie działań farmakologicznych. Olejki posiadają jednak wspólne dla wszystkich działanie - po
zastosowaniu w postaci nierozcieńczonej drażnią skórę i błony śluzowe. Większość z nich posiada również
charakterystyczny zapach i smak, co sprawia, że są one często stosowane jako corigens - czyli substancje
poprawiające zapach lub smak preparatów farmaceutycznych.
Mimo dużej różnorodności w aktywności farmakologicznej można wyróżnić kilka najczęściej spotykanych
typów działań olejków eterycznych:
1. Działanie drażniące skórę (rubefacienta, irritantia), które objawia się jej zaczerwienieniem.
Nieumiejętnie użyte olejki mogą wywoływać stany zapalne. Za tego typu działanie odpowiedzialne są
takie substancje jak pinen, limonen, kamfora czy borneol oraz izosiarkocjaniany. Działanie takie
obserwuje się najczęściej po zastosowaniu takich olejków jak Oleum Rosmarini, Oleum Eucalipti,
Oleum Sinapis lub też wyizolowanych z nich substancji czynnych.
2. Działanie moczopędne (diuretica). Polega ono na drażnieniu kanalików nerkowych przez związki
pochodzące z olejków eterycznych. Takie właściwości posiada dużo olejków, a szczególnie Oleum
Juniperi i Oleum Petroselin. Z reguły jednak w tym celu stosuje się inne, słabsze olejki. Należy
pamiętać, że zbyt duże ich dawki mogą uszkadzać kanaliki nerkowe.
3. Działanie wykrztuśne (expectorans). Większość olejków o tym działaniu można podawać drogą
doustną. Wchłaniają się one wtedy z przewodu pokarmowego i są częściowo wydalane z organizmu
przez drogi oddechowe. Drażnią błonę śluzową oskrzeli, prowadząc do nasilonej sekrecji śluzu i
pobudzenia ruchu rzęsek wyścielających drogi oddechowe. Prowadzi to w końcu do nasilenia
odruchu kaszlu. Olejki o tym działaniu można podawać również droga wziewną za pomocą inhalacji.
Działaniem takim charakteryzuje się na przykład Oleum Anisi, Oleum Eucalypti czy Oleum Thymi.
4. Działanie przeciwzapalne (antiphlogastica), które związane jest z obecnością azulenów w niektórych
olejkach. Takim działaniem charakteryzują się O. Chamomillae i O. Millefolii.
5. Działanie żółciopędne i żółciotwórcze (cholagoga, choleretica). Takimi właściwościami charakteryzuje
się O. Menthae piperitae i jego główny składnik mentol, oraz takie składniki olejków jak borneol
fenchon, pipeny, terpineol.
6. Działanie spazmolityczne w obrębie przewodu pokarmowego. Takie działanie mają surowce
olejkowe: Anthodium Chamomillae, F. Carvi, F. Foeniculi, F. Coriandri, Rchizoma Calami i ich
wyizolowane olejki. Są one szczególnie często stosowane u dzieci i osób starszych.
7. Działanie przeciwrobacze (anthelmintica), którym charakteryzują sie olejki zawierające tujon np:
Herba Absinthii. Ze względu na szeroką gamę nowoczesnych i o wiele bezpieczniejszych leków (tujon
jest toksyczny), takie wykorzystanie surowców olejkowych nie jest obecnie spotykane w praktyce.
8. Działanie antyseptyczne, które wykazują olejki zawierające dużo związków fenolowych np: O. Thymi,
O. Caryophylii.
9. Działanie polegające na zwiększaniu łaknienia np O.Aurantii, O. Cinnamoni. Najczęściej związane jest
z obecnością substancji goryczowych.
10. Inne, indywidualne dla olejków działania np uspokajające dla Oleum Valerianae lub poronne dla
Oleum Sabine.
11. Działanie aromatyzujące, które wykorzystuje się do poprawy smaku i zapachu leków.
Olejki stosuje się najczęściej na kilka sposobów:
1. Poprzez inhalacje – kilka kropel olejku dodaje się do gorącej wody, a następnie wdycha parę
zawierającą olejek. Można to robić za pomocą miski i ręcznika (zakrywając ręcznikiem głowę i
nachylając się nad panującym naczyniem) lub z wykorzystaniem specjalnie skonstruowanych w tym
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556787.002.png
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
celu inhalatorów. Ta metoda wykorzystywana jest w przypadku olejków o działaniu
przeciwbakteryjnym czy wykrztuśnym. Stosowana jest też z pewnymi modyfikacjami w aromaterapii.
2. Na powierzchnię skóry – olejek jest składnikiem maści, lub oleju do masażu, który aplikujemy na
skórę. Ten sposób wykorzystuje się często w aromaterapii (olejki do masażu) lub w przypadku
olejków o działaniu rozgrzewającym, stosowanych w chorobach reumatycznych. Nie należy używać
samych olejków bezpośrednio na skórę – działają wtedy silnie drażniąco i uszkadzająco.
3. W preparatach złożonych do użytku wewnętrznego - syropach, tabletkach do ssania. Tak stosuje się
olejki o działaniu wykrztuśnym czy przeciwbakteryjnym. Olejki mające działania żółciopędne czy
pobudzające wydzielanie soku żołądkowego stosuje się najczęściej w nalewkach złożonych i
tabletkach do połykania
Aromaterapia
Aromaterapia jest niekonwencjonalnym sposobem wykorzystania tkwiących w olejkach eterycznych
właściwości leczniczych. Opiera się ona na odmiennych, niż w przypadku medycyny tradycyjnej, koncepcjach
leczenia człowieka. W aromaterapii zakłada się, że pacjent jest integralną całością, a podawanie olejków ma
na celu przywrócenie mu pierwotnej równowagi i pobudzenie jego naturalnych sił obronnych, co prowadzi
do usunięcia dolegliwości. Metoda ta wykorzystuje pojedyncze olejki lub ich specjalnie dobrane mieszaniny.
Aromatoterapia jest kontrowersyjną metodą leczniczą, co nie wyklucza jednak jej przydatności jako
pomocniczej terapii w leczeniu niektórych schorzeń, szczególnie tych, które związane są ze stanami
emocjonalnymi człowieka np. skutków długotrwałego stresu. Należy również pamiętać, że stosowane w tej
metodzie leczenia drogi podania olejków pozwalają na ujawnienie się niektórych z udokumentowanych przez
klasyczną medycynę efektów leczniczych. Może to w pewnym stopniu uzasadniać ich
aroamatoterapeutyczne działania lecznicze. Nie bez znaczenia dla skuteczności aromaterapii może być
również efekt oddziaływania samych zapachów, jakimi obdarzone są olejki, na psychikę człowieka. Ten
mechanizm jest zresztą wskazywany przez jedną z teorii opisujących podstawy działania aromaterapii.
Istniejące sceptyczne podejście do tej metody leczenia wynika z braku w pełni wiarygodnych danych, które
wskazywałyby na większą niż w przypadku placebo efektywność aromaterapii.
Aromatoterapia stosuje następujące sposoby aplikacji olejków eterycznych:
1. Kąpiele aromatyczne – jest to kąpiel w ciepłej wodzie z dodatkiem niewielkich ilości olejków
eterycznych (około 10 kropel olejku na wodę). Kąpiel taka powinna trwać około 15-30 minut. Należy
poprzedzić ją prysznicem lub zwykłą kąpielą z użyciem normalnych kosmetyków – samą kąpiel
aromatyczną należy przeprowadzić bez takich specyfików. Olejek dodany do wody należy dokładnie
rozmieszać. Niektóre “szkoły” pozwalają na dodanie do takiej kąpieli niewielkich ilości oleju
kokosowego, mleka lub miodu. Po zakończeniu nie należy spłukiwać ciała wodą.
2. Kompresy aromatyczne – jest to stosowany miejscowo kompres, który przygotowuje się poprzez
nasączenie np. ręcznika wodnym “roztworem” olejku. “Roztwór” taki przygotowuje się poprzez
dodanie i dokładne wymieszanie 5-10 kropel olejku w połowie szklanki ciepłej wody.
3. Masaże aromatyczne – są to masaże części bądź całego ciała, wykonywane z wykorzystaniem
olejowych roztworów olejków eterycznych. Roztwory te wykonuje się poprzez dodanie (i
wymieszanie) 15 do 30 kropel olejku aromatycznego do oleju bazowego np.: oleju z nasion
winogron, ze słodkich migdałów, olej z jojoby lub w ostateczności z oliwek. Po masażu należy
poczekać w spokoju kilkanaście minut, co pozwoli na wchłonięcie olejku przez skórę. Do masażu
wystarczają 1- 2 łyżki stołowe oleju. Nadmiar przygotowanego oleju do masażu można
przechowywać w butelce z ciemnego szkła, w chłodnym miejscu - ale nie w lodówce.
4. Lampy zapachowe – są to podgrzewane naczynia (miski) zawierające wodę, do której dodaje sie 5-10
kropli olejku eterycznego. Ogrzewana woda paruje, a wraz z nią olejek, który oddziałuje na osoby w
pomieszczeniu. Ważne jest, aby nie przegrzewać naczynia (temperatura nie powinna przekraczać 55
stopni C). Jeżeli woda wyparuje za szybko wówczas olejek osadzi się na dnie miski i ogrzewany spali
się zmieniając swój zapach i działanie
Budowa chemiczna i właściwości fizykochemiczne olejków eterycznych
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556787.003.png
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
Olejki eteryczne są grupą bardzo różnorodnych pod względem chemicznym substancji lotnych. Podstawą
zakwalifikowania do tej grupy jest nie budowa chemiczna, ale zespół właściwości fizykochemicznych, oraz
sposób ich izolacji z surowca roślinnego - najczęściej poprzez destylację z parą wodną. W temperaturze
pokojowej są cieczami, często oleistymi. Po naniesieniu na papier pozostawiają tłustą palmę, która znika po
paru godzinach. Temperatura wrzenia składników olejków waha się od 50 do 320o C. Ich gęstość jest zwykle
niższa od gęstości wody, w której są praktycznie nierozpuszczalne. Rozpuszczają się za to w etanolu,
rozpuszczalnikach tłuszczowych i samych tłuszczach. Są optycznie czynne. Mogą być bezbarwne, rzadziej
brunatne, niebieskawe lub zielonkawe. Posiadają charakterystyczne zapachy. Niektóre z olejków mogą przy
dłuższym przechowywaniu ulec zestaleniu. Wytrącane w ten sposób składniki olejku nazywamy
stearoptenami.
Pod względem chemicznym olejki eteryczne stanowią wieloskładnikowe mieszaniny związków mono-,
seskwi- i dwuterpenowych lub pochodnych fenylopropanu (fenole). Związki te mają charakter
węglowodorów, alkoholi, aldehydów, ketonów, estrów bądź eterów. Część olejków zawiera również
substancje siarkowe, azotowe, kumaryny i inne, rzadziej występujące związki. W skład jednego olejku może
wchodzić kilkadziesiąt różnych związków, jednak w większości z nich spotykamy jeden główny składnik
odpowiedzialny za zapach i często za właściwości farmakologiczne. Procentowy udział poszczególnych
składników w olejku jest zmienny i zależy od wielu czynników, zarówno genetycznych (gatunek, rasa
chemiczna rośliny) jak i środowiskowych (np. klimat, nasłonecznienie w miejscu wzrostu rośliny). Z tego też
powodu olejki klasyfikuje się i ocenia najczęściej na podstawie zawartości głównego składnika np. mentolu
czy tymolu.
Do najczęstszych i najważniejszych związków wchodzących w skład olejków eterycznych należą:
1. Terpeny
a. Monoterpeny
cytral
linalol
limonen
mentol
karweol
α-pinen
tujon
b. Seskwiterpeny
α-bisabolol
kadinen
absyntyna
chamazulen
aldehyd anyżowy
2. Pochodne fenylowe
anetol
tymol
azaron
3. Inne związki
izosiarkocjanian allilu
kalamen
Surowce olejkowe
Olejki są głównymi składnikami czynnymi wielu surowców farmagnostycznych. Można je spotkać w bardzo
wielu gatunkach roślin. Za surowce olejkowe uważa się jednak zwykle takie, które zawierają powyżej 0,01%
olejku. Niektóre z surowców olejkowych mogą zawierać aż 20 % olejków eterycznych.
Olejki eteryczne mogą znajdować się w zewnątrztkankowych elementach roślin (włoski gruczołowe) lub w
strukturach wewnątrztkankowych takich jak: specjalne komórki olejkowe, przewody czy zbiorniki olejkowe.
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556787.004.png
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
Rzadziej, u nielicznych gatunków olejki magazynowane są w postaci emulsji bezpośrednio w protoplazmie
komórki.
Do surowców olejkowych zaliczamy:
Anthodium Anthemidis – Koszyczek rumianku rzymskiego
Anthodium Arnicae – Koszyczek arniki
Anthodium Chamomillae – Koszyczek rumianku
Flos Lavendulae – Kwiat lawendy
Flos Tanaceti – Kwiat wrotyczu
Folium Melissae – Liść melisy
Folium Menthae piperitae – Liść mięty pieprzowej
Folium Rosmarini – Liść rozmarynu
Folium Salviae officinalis – Liść szałwii lekarskiej
Fructus Anisi – Owoc anyżku
Fructus Carvi – Owoc kminku
Fructus Coriandri – Owoc kolendry
Fructus Foeniculi – Owoc kopru włoskiego
Fructus Juniperi – Owoc jałowca
Fructus Petroselini – Owoc pietruszki
Gemmae Pini – Paczki sosny
Herba Absinthii – Ziele piołunu
Herba Majoranae – Ziele majeranku
Herba Millefolii – Ziele krwawnika
Herba Serpylli – Ziele macierzanki
Herba Thymi – Ziele tymianku pospolitego
Pericarpium aurntii amari – Owoc pomarańczy
Radix Angelicae – Korzeń arcydzięgla
Radix Artenisiae – Korzeń bylicy
Radix Inulae – Korzeń omanu
Radix Levistici– Korzeń lubczyka
Radix Ononidis – Korzeń wilżyny
Radix Petroselini – Korzeń pietruszki
Radix Pimpinellae – Korzeń biedrzyńca
Radix Valerianae – Korzeń kozłka
Rhizoma Calami – Kłącze tataraku
Semen Sinapis albe – Nasienie gorczycy białej
Semen Sinapis nigrae – Nasienie gorczycy czarnej
Strobili Lupuli – Szyszki chmielu
Uzyskiwanie olejków eterycznych
Olejki eteryczne izoluje się z materiału roślinnego kilkoma sposobami
1. Destylacja z parą wodną – jest najczęściej spotykaną techniką, którą wykorzystuje się przy
uzyskiwaniu większości olejków eterycznych. Materiał roślinny po zlaniu wodą poddaje się destylacji
w aparaturze z zamkniętym obiegiem wody. Po pewnym czasie w specjalnie wydzielonej części
aparatury (gdzie kondensuje para wodna i składniki olejku) zbiera się olejek, który zlewa się znad
warstwy towarzyszącej mu wody.
2. Tłoczenie na zimno – polega na mechanicznym wyciskaniu olejku z materiału roślinnego – tę
technikę wykorzystuje się głównie do produkcji olejków z owoców cytrusowych.
3. Ekstrakcja – surowiec poddaje się ekstrakcji rozpuszczalnikiem, w którym rozpuszczają się składniki
olejku. Następnie rozpuszczalnik odparowuje się, pozostawiając mniej lotny od niego olejek. Wadą
tej metody jest to, że gotowy olejek zawiera resztki użytego do ekstrakcji rozpuszczalnika.
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556787.005.png
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
4. Enfluerage (wywanianie) – jest to bardzo pracochłonna technika wykorzystywana do uzyskiwania
olejków z płatków niektórych roślin np.: róży. Na płyty szklane pokryte cienko tłuszczem wykłada się
płatki kwiatów. Po ok. 12 godzinach zostają one usunięte, a ich miejsce zastępują nowe, świeże. Ta
czynność powtarzana jest kilkukrotnie. Następnie z tłuszczu (zwanego pomadą), poprzez użycie
alkoholu, ekstrahuje się substancje aromatyczne. Później alkohol jest odparowywany.
Olejki eteryczne
Z wielu roślinnych surowców olejkowych izoluje się olejki eteryczne, które wykorzystywane są jako
substancje lecznicze w leczeniu różnego rodzaju schorzeń. Poniżej znajdziecie charakterystykę, oraz
zastosowanie kilkunastu najważniejszych moim zadaniem olejków.
Oleum Anisi – Olejek anyżowy. Uzyskiwany jest z owoców anyżku (Fructus Anisi). Głównymi składnikami
olejku są anetol i aldehyd anyżowy. Olejek ma właściwości wykrztuśne. Wynika to z drażniącego działania
olejku na błony śluzowe dróg oddechowych, co prowadzi do nasilenia wydzielania śluzu i pobudzenia ruchu
rzęsek wyścielających drogi oddechowe. Działanie to obserwuje się zarówno po podaniu drogą wziewną jak i
doustną. Po podaniu doustnym olejek anyżowy wykazuje również właściwości spazmolityczne w obrębie
przewodu pokarmowego. Dlatego stosuje się go również jako środek zapobiegający wzdęciom i ułatwiający
trawienie. U kobiet karmiących zwiększa laktację, a jego substancje czynne są obecne w mleku matki nadając
mu słabe właściwości wiatropędne. Olejek anyżowy jest składnikiem wielu preparatów złożonych o działaniu
wykrztuśnym i wiatropędnym.
Oleum Calami – Olejek tatarakowy. Uzyskuje się go z kłącza tataraku zwyczajnego (Rhizoma Calami).
Głównym składnikiem olejku jest azaron. Zawiera też miedzy innymi kalamen i pinen. Olejek ten, po podaniu
doustnym pobudza wydzielanie soku żołądkowego i przyspiesza procesy trawienne (stomachicum,
carminativum). Wykorzystuje się to między innymi w braku łaknienia, wzdęciach, kolce jelitowej. Obecnie
jest jednak rzadko stosowany (np. preparat Undenol). Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym,
przeciwzapalnym i przeciwświądowym można go stosować jako składnik płukanek do gardła, oraz do kąpieli
leczniczych w wielu chorobach skóry np. łupieżu. Olejek tatarakowy dodany do tych kąpieli nadaje im
również działanie uspokajające i relaksujące, co przypisuje się zawartemu w nim azaronowi.
Oleum Carvi - Olejek kminkowy. Uzyskuje się go z owoców kminku zwyczajnego (Fructus Carvi). Olejek
uzyskany z tego surowca zawiera takie substancje czynne jak: karwon, limonen i karweol. Oleum crarvi jest
składnikiem preparatów stosowanych w zaburzeniach trawiennych. Olejek ma działanie przeciwskurczowe,
poprawia perystaltykę przewodu pokarmowego i zapobiega wzdęciom. Ma działanie mlekopędne i słabo
moczopędne. Jest też stosowany w celu poprawy smaku i zapachu niektórych form leku (corrigens). Uwaga,
olejku nie należy stosować u niemowląt , a u dzieci do 7 roku życia stosować ostrożnie.
Oleum Chamomillae - Olejek rumiankowy. Uzyskuje się go z kwiatostanu rumianku pospolitego (Anthodium
Chamomillae). Zawiera on takie substancje czynne jak chamazulen czy alfa-bisabolol. Substancje te
warunkują działania terapeutyczne olejku jak i samego surowca. Olejek rumiankowy wykorzystywany jest
głównie jako składnik preparatów złożonych (np.: Aesculanu). Jego substancje czynne mają stosunkowo silne
właściwości przeciwzapalne. Po podaniu doustnym wykazują takie działanie również w obrębie przewodu
pokarmowego. Dlatego też jest chętnie wykorzystywany jako składnik preparatów stosowanych w
zaburzeniach przewodu pokarmowego, szczególnie w przypadku bolesnych skurczów jelit u niemowląt i
dzieci. Po wchłonięciu do organizmu składniki olejku wydalają się poprzez nerki – gdzie również wykazują
działanie przeciwzapalne. Jest ono jednak znacznie słabsze, dlatego w przypadku zapalenia dróg moczowych
olejek można stosować jedynie jako składnik pomocniczy preparatów złożonych. Olejek z rumianku ma
również działanie przeciwzapalne w obrębie skóry - z tego względu jest chętnie stosowany w maściach
leczniczych (i wielu kremach kosmetycznych). Najczęściej wchodzi w skład maści lub okładów stosowanych w
przypadku owrzodzeń skóry, żylaków odbytu lub kończyn dolnych, odleżyn i podrażnienia skóry u
noworodków. Uwaga! Wszystkie preparaty zawierające olejek rumiankowy bądź rumianek mogą wywoływać
reakcje alergiczne, dlatego należy rozważyć ich stosowanie u osób skłonnych do uczuleń.
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556787.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin