tluszcze.pdf

(44 KB) Pobierz
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
Tłuszcze
Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, które znalazły zastosowanie w lecznictwie
głównie jako podstawy do wytwarzania niektórych form farmaceutycznych. Właściwości fizykochemiczne tej
grupy substancji pozwalają na przygotowywanie takich postaci leków jak maści, czopki, zawiesiny lub mydła.
Tłuszcze pełnią w tych formach leków nie tylko funkcje nośników (bazy) dla substancji czynnych, ale często
jako substancje litofilne ułatwiają przenikanie substancji leczniczych przez skórę pełniąc role "promotorów
przejścia".
Istnieje jednak pewna grupa tłuszczy, które wykazują własne, wyraźne działania farmakologiczne. Z tego
powodu zastosowanie tej grupy tłuszczy nie ogranicza się tylko do formulacji jakiś postaci leków, ale są one
powszechnie wykorzystywane jako lekarstwa. Przykładem takich tłuszczy mogą być olej rycynowy o
właściwościach przeczyszczających lub olej wątłuszowy (tran), który jest źródłem witamin A i D3.
Tłuszcze, oprócz zastosowań medycznych, pełnią w naszym życiu również inną bardzo ważną rolę - są jednym
z podstawowych elementów naszej diety. Wprowadzane są one do niej zarówno w sposób świadomy (np.
olej do smażenia), jak i mniej lub bardziej nieświadomy (np. w nabiale). Spełniają one w naszym pokarmie
głównie funkcje energetyczne. Jak powszechnie wiadomo ich rodzaj, a także ilość jaką spożywamy, ma
bezpośrednio wpływ na rozwój otyłości i w konsekwencji wielu innych, poważnych chorób.
Tłuszcze – występowanie i właściwości biochemiczne.
Z punktu widzenia biochemika tłuszcze są bezazotowymi związkami pełniącymi w organizmach roślin i
zwierząt rolę substancji zapasowych. W komórkach znajdują się z reguły w postaciach związanych z białkami.
W świecie roślinnym występują najczęściej w nasionach i owocach roślin oleistych, gdzie mają stanowić
zapasy substancji energetycznych dla rozwijających się z nasion zarodków. Tłuszcze zawarte w roślinach
uzyskuje się poprzez tłoczenie na specjalnych prasach w normalnej (na zimno, pierwsze tłoczenie), lub w
podwyższonej temperaturze. O wiele rzadziej stosuje się wygotowywanie z wodą lub ekstrakcję
rozpuszczalnikami W świecie zwierzęcym tłuszcze występują głównie w tkance podskórnej oraz w okolicach
jelit i nerek. Uzyskuje się je stamtąd przez wytapianie.
Z punktu widzenia chemika tłuszcze proste (trójglicerydy) są estrami glicerolu i tak zwanych wyższych
kwasów tłuszczowych. Cząsteczka takiego trójglicerydu może, ale nie musi, zawierać trzy identyczne kwasy
tłuszczowe. Mogą to być takie nienasycone kwasy jak: palmitynowy, stearynowy czy arachidowy.
W cząsteczkach tłuszczy występują również tak zwane nienasycone kwasy tłuszczowe. Są to między innymi
kwasy: olejowy erukowy, linolowy i arachidonowy. Należy też wspomnieć, że istnieją inne tłuszcze, o bardziej
złożonej budowie, w których cząsteczki kwasów tłuszczowych zastępowane są bardziej skomplikowanymi
związkami.
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556785.002.png 20556785.003.png
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
Wszystkie tłuszcze, jak każde estry ulegają hydrolizie kwasowej lub zasadowej (w wyniku tej ostatniej zwanej
zmydlaniem powstają mydła, czyli zasadowe sole kwasów tłuszczowych). Wchodzące w skład tłuszczów
kwasy różnią się między sobą długością łańcucha węglowego i liczbą wiązań nienasyconych. Ma to
bezpośredni wpływ na właściwości biologiczne i fizyczne tłuszczów. Tłuszcze pochodzenia roślinnego, które
zawierają wiele nienasyconych K.T. występują zwykle w temperaturze pokojowej w postaci ciekłej.
Natomiast tłuszcze zwierzęce, zawierające głównie nasycone kwasy tłuszczowe mają wyższe temperatury
topnienia.
Obecność długich łańcuchów węglowych sprawia również, że tłuszcze nie rozpuszczają się w
rozpuszczalnikach polarnych takich jak woda czy alkohol etylowy (w przypadku tego ostatniego istnieją
nieliczne wyjątki), za to dość dobrze w rozpuszczalnikach niepolarnych takich jak benzen czy benzyna.
Surowce tłuszczowe
Oto najważniejsze tłuszcze które znalazły zastosowanie w lecznictwie:
Oleum Cacao - Olej kakaowy (Masło kakaowe)
Jest tłuszczem uzyskiwanym poprzez wyciskanie na ciepło nasion kakaowca - Theobroma Cacao. Olej
kakaowy jest tłuszczem stałym o charakterystycznym przyjemnym zapachu. Jego temperatura topnienia
wynosi 32-35o C., co sprawia że świetnie nadaje się on do przygotowywania takich form leku, które mają
upłynniać się w temperaturze ludzkiego ciała - mam tu na myśli globulki, czopki i niektóre maści. Barwa
masła kakaowego może być różna, od białej do słonecznie żółtej. Głównymi jego składnikami są glicerydy
kwasów sterynowego, palitynowego, olejowego i arachidowego.
Oleum Ricini - Olej Rycynowy
Jest to olej otrzymywany poprzez wyciskanie na zimno z nasion rącznika (Ricinus comunis) i wygotowywanie
z wodą. Ten ostatni etap pozwala między innymi na rozkład trującej toksoalbuminy - rycyny, której obecność
w nasionach sprawia, że ich spożycie może wywołać śmiertelne zatrucie.
Olej rącznikowy jest bezbarwnym jasnożółtym płynem zawierającym w około 80% glicerydy kwasu
rycynolowego. W jego składzie znajdują się również mniejsze ilości glicerydów kwasów olejowego,
linolowego i innych. Olej rycynowy znalazł w lecznictwie zastosowanie jako lek przeczyszczający. Za takie jego
działanie odpowiedzialny jest zawarty w nim kwas rycynolowy, który po uwolnieniu (pod wpływem enzymów
trawiennych) z glicerydów drażni błonę śluzową jelita cienkiego, co pobudza jego perystaltykę. Olej rycynowy
stosuje się w dawce 15-30 gramów. (1 - 2 łyżki stołowe).
Adeps suillus - Smalec wieprzowy
Jest to tłuszcz uzyskiwany przez wytapianie z tkanek tłuszczowych świni domowej - Sus scropha var.
Domesticus. Surowiec ten jest biały, jednorodny i miękki w temp. pokojowej - jego temperatura topnienia
wynosi 38-46o C. Podstawowymi składnikami tego tłuszczu są triglicerydy, głównie kwasu olejowego (ok.
45%) w mniejszej części kwasu palmitynowego oraz stearynowego. W skład smalcu wchodzą także w małych
ilościach cholesterol i lecytyna. Surowiec ten znalazł w farmacji zastosowanie jako podłoże do maści i to
właśnie na jego bazie wykonuje się maść siarkową. Do wad smalcu należy jego ograniczona trwałość i
podatność na utlenianie.
Oleum Jecoris Aselli - Olej wątłuszowy (Tran)
Jest to olej otrzymywany z wątroby wątłusza (dorsza) Gadus morrhua poprzez wytopienie, a następnie
wymrożenie w temperaturze - 5o C części ulegających zestaleniu. Tłuszcz ten zawiera duże ilości glicerydów
nienasyconych kwasów tłuszczowych: olejowego, palmitoleinowego oraz w mniejszych ilościach estry
nasyconych kwasów na przykład palmitynowego. Do najważniejszych składników tego oleju zaliczyć należy
witaminę A oraz D3, których zawartość powinna wynościć 800 j.m. i 80 j.m. na g.
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556785.004.png 20556785.005.png
Materiały z farmakognozji dla studentów III roku farmacji
Fitochemia
Tran był kiedyś powszechnie stosowany jako środek wzmacniający i źródło witamin A i D3. Później jego
stosowanie zostało zarzucone. Obecnie przeżywa renesans, który związany jest z zastosowaniem kapsułek
jako formy jego podania (sam tran smakuje obrzydliwie) oraz z przypisywanymi mu właściwościami
uodporniającymi na różnego rodzaju infekcje. Działanie to ma być związane z obecnością nienasyconych
kwasów tłuszczowych. Olej wątłuszowy jest również od dawna stosowany zewnętrznie w postaci maści na
różnego rodzaju oparzenia czy źle gojące się rany skóry - przyspiesza ich regenerację. Należy tutaj
wspomnieć, że tran jest surowcem, który łatwo ulega utlenieniu i wpływowi ciepła, dlatego należy
przechowywać go w odpowiedniej temperaturze.
Do innych tłuszczy stosowanych w lecznictwie należą:
Oleum Rape - Olej rzepakowy
Oleum Helianthi
Oleum Arechidid - Olej arachidowy
Oleum Lini - Olej lniany
Oleum Amygdalarum
Oleum Olivarum - Oliwa
Oleum Papaveris - Olej makowy
Oleum Sezami - Olej sezamowy
Oleum Sojae - Olej sojowy
Oleum Carthami
Źródło materiałów: ww.farmakognozja.farmacja.pl | Przekonwertowanie do PDF: p. Zosia :-)
20556785.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin