PozolePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.750 g kurczaka,500 g chudej wieprzowiny bez kosci,250 g nozek wieprzowych,500 g kukurydzy (z puszki),100 g cebuli,3 cytryny,2 zabki czosnku,1 galazka kolendry,45 g oregano,45 g mielonego chilli,sol.1. Cebule obrac, oplukac. Z jednej cebuli odciac cwiartke, a reszte drobno posiekac. Kurczaka umyc pod biezaca woda. Nozke wieprzowa oczyscic, oplukac.Wieprzowine umyc. Kukurydze wyjac z puszki, osaczyc na sicie. Cytryny pokroic na polowki.2. Do duzego garnka wlozyc kurczaka, cwiartke cebuli, czosnek i galazke kolendry, wsypac lyzeczke soli, wlac 2,5 l wody. Postawic na duzym ogniu, doprowadzic do wrzenia i gotowac pod przykryciem na srednim ogniu, az kurczak bedzie miekki. Kurczaka wyjac z wywaru, usunac skore i kosci, mieso pokroic namale kawalki. Wywar zachowac.3. Wieprzowine i nozke wlozyc do duzego garnka. Wlac 3,5 l wody, wsypac lyzeczke soli i postawic na duzym ogniu. Gdy woda sie zagotuje, zdjac szumowiny igotowac na srednim ogniu 1 godz. Dodac ziarna kukurydzy i gotowac jeszcze 30min. Wyjac mieso i nozke, kosci usunac, mieso pokroic i wlozyc z powrotem dogarnka. Dodac wywar i mieso kurze. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac na srednim ogniu 20 min.4. Podawac w glinianych czarkach. Oddzielnie podac oregano, posiekana cebule,chilli i polowki cytryn.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 38.
tatanka.com