Kurczak Rio Negro
- 1 duży kurczak (2 kg)
- sok z cytryny
- 1 przekrojona cebula
- 2 pokrojone w plasterki marchewki
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
- 1 szklanka białego wina
- 1 starte jabłko
- 1 łyżka cukru
Umyj kurczaka i podziel go na porcje. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż w żaroodpornej formie. Dodaj cebulę, marchewkę, listek laurowy, rozmaryn i wino. Naczynie przykryj folią aluminiową, włóż na 24 godziny do lodówki. Następnie - nie zdejmując folii - upiecz w temp. 180°C (około godziny). Starte jabłko wymieszaj z cukrem i łyżką wody. Zdejmij folię z naczynia, kawałki kurczaka posmaruj masą jabłkową.
Piecz jeszcze 20 minut bez przykrycia, aż mięso będzie ładnie przyrumienione.
Polędwiczki w mleku
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 5 szklanek pełnego mleka
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- grubo mielony pieprz
Włóż mięso do brytfanny, polej mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny. Przykryj ściereczką i odstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z mleka osusz mięso papierowym ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem, usmaż na maśle z każdej strony. Ponownie włóż do mleka. Na maśle pozostałym na patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa w brytfannie, wstaw do piekarnika. Piecz 2 godziny bez przykrycia w temp. 175°C.
tatanka.com