Kurczak Rio Negro, polędwiczki w mleku.doc

(24 KB) Pobierz
Kurczak Rio Negro

Kurczak Rio Negro   

 

- 1 duży kurczak (2 kg)

- sok z cytryny

- 1 przekrojona cebula

- 2 pokrojone w plasterki marchewki

- 1 listek laurowy

- 1 łyżeczka rozmarynu

- sól

- pieprz

- 1 szklanka białego wina

- 1 starte jabłko

- 1 łyżka cukru

 

Umyj kurczaka i podziel go na porcje. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż w żaroodpornej formie. Dodaj cebulę, marchewkę, listek laurowy, rozmaryn i wino. Naczynie przykryj folią aluminiową, włóż na 24 godziny do lodówki. Następnie - nie zdejmując folii - upiecz w temp. 180°C (około godziny). Starte jabłko wymieszaj z cukrem i łyżką wody. Zdejmij folię z naczynia, kawałki kurczaka posmaruj masą jabłkową.

Piecz jeszcze 20 minut bez przykrycia, aż mięso będzie ładnie przyrumienione.

 

 

 

Polędwiczki w mleku   

 

- 1 kg polędwiczek wieprzowych

- 5 szklanek pełnego mleka

- 1/4 szklanki soku z cytryny

- 1 posiekana cebula

- 1 posiekany ząbek czosnku

- 3 łyżki masła

- sól

- grubo mielony pieprz

 

Włóż mięso do brytfanny, polej mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny. Przykryj ściereczką i odstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z mleka osusz mięso papierowym ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem, usmaż na maśle z każdej strony. Ponownie włóż do mleka. Na maśle pozostałym na patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa w brytfannie, wstaw do piekarnika. Piecz 2 godziny bez przykrycia w temp. 175°C.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin