Zrazy zawijane w sosie grzybowym.doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.

900 g wolowiny z udzca lub poledwicy,

200 g boczku,

30 g suszonych grzybow,

70 g korniszonow,

1 cebula,

2 kromki bulki bez skorki,

150 ml smietany,

1 jajo,

2 lyzki masla,

1 lyzka oliwy,

sol, pieprz.

 

1. Namoczone grzyby ugotowac, pokroic w paseczki. Wywar z grzybow zachowac.

2. Mieso umyc w zimnej wodzie. Z polowy miesa wykroic 8 cienkich plastrow, zbic

tluczkiem, posolic i posypac pieprzem. Z boczku odkroic 8 plasterkow.

3. Przygotowac farsz: cebule obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Bulke namoczyc

w bulionie lub w wodzie, odcisnac. Pozostale po odcieciu 8 plastrow mieso i

boczek zmiksowac razem z cebula, bulka i jajem. Doprawic sola i pieprzem.

4. Plastry miesa posmarowac niezbyt gruba warstwa farszu, polozyc plasterek korniszona, zwinac w rulon, owinac plasterkiem boczku, spiac szpilka. Jesli

pozostanie farsz, to zrobic z niego klopsiki i obtoczyc w mace. Obsmazyc

zrazy i klopsy na masle z oliwa. Zalac wywarem z grzybow, dodac pokrojone

grzyby i dusic pod przykryciem 30-40 min. W razie potrzeby dolac troche wody. Gdy zrazy beda miekkie, doprawic sos kwasna smietana i raz zagotowac.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin