Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
900 g wolowiny z udzca lub poledwicy,
200 g boczku,
30 g suszonych grzybow,
70 g korniszonow,
1 cebula,
2 kromki bulki bez skorki,
150 ml smietany,
1 jajo,
2 lyzki masla,
1 lyzka oliwy,
sol, pieprz.
1. Namoczone grzyby ugotowac, pokroic w paseczki. Wywar z grzybow zachowac.
2. Mieso umyc w zimnej wodzie. Z polowy miesa wykroic 8 cienkich plastrow, zbic
tluczkiem, posolic i posypac pieprzem. Z boczku odkroic 8 plasterkow.
3. Przygotowac farsz: cebule obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Bulke namoczyc
w bulionie lub w wodzie, odcisnac. Pozostale po odcieciu 8 plastrow mieso i
boczek zmiksowac razem z cebula, bulka i jajem. Doprawic sola i pieprzem.
4. Plastry miesa posmarowac niezbyt gruba warstwa farszu, polozyc plasterek korniszona, zwinac w rulon, owinac plasterkiem boczku, spiac szpilka. Jesli
pozostanie farsz, to zrobic z niego klopsiki i obtoczyc w mace. Obsmazyc
zrazy i klopsy na masle z oliwa. Zalac wywarem z grzybow, dodac pokrojone
grzyby i dusic pod przykryciem 30-40 min. W razie potrzeby dolac troche wody. Gdy zrazy beda miekkie, doprawic sos kwasna smietana i raz zagotowac.
tatanka.com