MAŚLAKI Z KALAFIOREM
1 śr. wielkości kalafior, 10-15 maślaków, 1/2 bochenka czarnego chleba (litewski żytni) 450g, 1 szklanka mleka, 8 jaj, 100g żółtego sera, sól, czarny mielony pieprz.
Chleb pomoczyć w mleku i zemleć w maszynce do mielenia mięsa, wymieszać z 2 ubitymi jajkami i złożyć do posmarowanej formy, wyrównać powierzchnię. Maślaki ugotować w posolonej wodzie razem z pokrajanym w duże kostki kalafiorem. Zostawiamy maślaki do upiększenia, a resztę mielimy lub drobno skrajamy, solimy, przyprawiamy pieprzem i wykładamy do formy na chleb. Na górę warstwa kalafiorów w kawałeczkach. Ubić 6 jaj, wymieszać z potarkowanym serem i zalać kalafiory. Górę upiększyć i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Gotową potrawę upiększyć natką pietruszki
tatanka.com