MAŚLAKI Z KALAFIOREM.doc

(27 KB) Pobierz

MAŚLAKI Z KALAFIOREM

1 śr. wielkości kalafior,
10-15 maślaków,
1/2 bochenka czarnego chleba (litewski żytni) 450g,
1 szklanka mleka,
8 jaj,
100g żółtego sera,
sól,
czarny mielony pieprz.

Chleb pomoczyć w mleku i zemleć w maszynce do mielenia mięsa, wymieszać z 2 ubitymi jajkami i złożyć do posmarowanej formy, wyrównać powierzchnię. Maślaki ugotować w posolonej wodzie razem z pokrajanym w duże kostki kalafiorem. Zostawiamy maślaki do upiększenia, a resztę mielimy lub drobno skrajamy, solimy, przyprawiamy pieprzem i wykładamy do formy na chleb. Na górę warstwa kalafiorów w kawałeczkach. Ubić 6 jaj, wymieszać z potarkowanym serem i zalać kalafiory. Górę upiększyć i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Gotową potrawę upiększyć natką pietruszki  

Zgłoś jeśli naruszono regulamin