PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.doc

(29 KB) Pobierz

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Ciasto drożdżowe:
500 g maki,
15 g drożdży,
5 g cukru,
250 ml wody lub mleka,
sol.
Farsz:
500 g kwaszonej kapusty,
50 g suszonych grzybów,
1 duża cebula,
1,5 łyżki masła,
1 łyżka maki,
40 g żółtego sera,
sol, pieprz, kminek,
jajo do smarowania ciasta,
tłuszcz do smarowania formy.

1. Grzyby umyć, namoczyć na 12 godz. Ugotować w tej samej wodzie.
2. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z cukrem w garnuszku dodając 2 łyżki ciepłego mleka. W mące zrobić zagłębienie, wlać płyn, zarobić rozczyn gęstości śmietany, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy objętość  rozczynu zwiększy się 2 razy, dodać  sól i resztę ciepłej wody lub mleka. Zagnieść ciasto. Wyrabiać zacznie odstawać od ręki i ukażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
3. Kapustę pokroić drobno, zalać wywarem z grzybów, ugotować.
4. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle, oprószyć mąką. Ugotowane grzyby posiekać, kminek zemleć. Kapustę wymieszać z grzybami, cebulą, przyprawić sola, pieprzem i kminkiem.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm, pokroić w pasy szerokości 10 cm. Na środku każdego pasa ułożyć wałeczek farszu, brzeg ciasta zawinąć w ten sposób, by spod wystawał na 1 cm. Pokroić ukośnie na kawałki długości 4 cm. Paszteciki posmarować rozmąconym jajem, posypać utartym serem.
6. Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki, wstawić  do ogrzanego do
temp. 220oC. piekarnika. Piec ok. 20-30 min. Przepis na 20-25 porcji
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin