PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Ciasto drożdżowe:500 g maki,15 g drożdży,5 g cukru,250 ml wody lub mleka,sol.Farsz:500 g kwaszonej kapusty,50 g suszonych grzybów,1 duża cebula,1,5 łyżki masła,1 łyżka maki,40 g żółtego sera,sol, pieprz, kminek,jajo do smarowania ciasta,tłuszcz do smarowania formy.1. Grzyby umyć, namoczyć na 12 godz. Ugotować w tej samej wodzie.2. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z cukrem w garnuszku dodając 2 łyżki ciepłego mleka. W mące zrobić zagłębienie, wlać płyn, zarobić rozczyn gęstości śmietany, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy objętość rozczynu zwiększy się 2 razy, dodać sól i resztę ciepłej wody lub mleka. Zagnieść ciasto. Wyrabiać Aż zacznie odstawać od ręki i ukażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz.3. Kapustę pokroić drobno, zalać wywarem z grzybów, ugotować.4. Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle, oprószyć mąką. Ugotowane grzyby posiekać, kminek zemleć. Kapustę wymieszać z grzybami, cebulą, przyprawić sola, pieprzem i kminkiem.5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm, pokroić w pasy szerokości 10 cm. Na środku każdego pasa ułożyć wałeczek farszu, brzeg ciasta zawinąć w ten sposób, by spod wystawał na 1 cm. Pokroić ukośnie na kawałki długości 4 cm. Paszteciki posmarować rozmąconym jajem, posypać utartym serem.6. Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki, wstawić do ogrzanego dotemp. 220oC. piekarnika. Piec ok. 20-30 min. Przepis na 20-25 porcji
tatanka.com