SZASZŁYKI Z BOCZNIAKAMI
500 g grzybów średniej wielkości,
500 g wołowiny bez kości,
100 g boczku,
3 - 4 cebule,
przyprawa do grila lub typowe przyprawy do szaszłyków,
sól,
2 łyżki oleju,
papryka,
ogórek kiszony lub konserwowy. Mięso i grzyby umyć, mięso pokroić na plastry o grubości ok. 0.5 cm, boczek pokroić na cienkie plastry, cebulę obrać i pokroić w krążki. Wszystkie te składniki wraz z całymi grzybami posypać solą, przyprawą do grila i skropić oliwą. Wszystko to przykryć i zostawić na ok. 10 min. Przygotowane składniki nadziewać na szpadki: wołowina, boczniak, boczek, cebula i powtarzamy. Pieczemy na rożnie w temp. 160°C - 180°C ok. 40 min; polewając w czasie pieczenia spływającym sosem. Podawać z pieczywem lub frytkami i surówką.
tatanka.com