SZASZŁYKI Z BOCZNIAKAMI.doc

(27 KB) Pobierz

SZASZŁYKI Z BOCZNIAKAMI

500 g grzybów średniej wielkości,

500 g wołowiny bez kości,

100 g boczku,

3 - 4 cebule,

przyprawa do grila lub typowe przyprawy do szaszłyków,

sól,

2 łyżki oleju, 

papryka,

ogórek kiszony lub konserwowy.
       
Mięso i grzyby umyć, mięso pokroić na plastry o grubości ok. 0.5 cm, boczek pokroić na cienkie plastry, cebulę obrać i pokroić w krążki. Wszystkie te składniki wraz z całymi grzybami posypać solą, przyprawą do grila i skropić oliwą.  Wszystko to przykryć i zostawić na ok. 10 min. Przygotowane składniki nadziewać na szpadki: wołowina, boczniak, boczek, cebula i powtarzamy. Pieczemy na rożnie w temp. 160°C - 180°C ok. 40 min; polewając w czasie pieczenia spływającym sosem. Podawać z pieczywem lub frytkami i surówką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin