SAŁATKA Z CYKORII, PORÓW I BOCZNIAKÓW.doc

(24 KB) Pobierz

SAŁATKA Z CYKORII, PORÓW I BOCZNIAKÓW

·         4 cykorie przekrojone wzdłuż na pół;

·         kilka oczyszczonych boczniaków;

·         4 młode pory, ok. 25 cm białej części;

·         2 łyżki oliwy; świeżo mielony pieprz Sos:

·         sok z 1/2 cytryny;

·         łyżeczka paprykowej pasty sambal;

·         łyżka natki pietruszki;

·         łyżeczka musztardy Dijon;

·         10 łyżek oliwy z oliwek (1/4 szkl.);

·         sól; pieprz; cukier; słodka papryka w proszku

W zakręconym słoiku dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. * Pory oczyścić i wrzucić na gorącą wodę, gotować, aż zmiękną, ostudzić, zwilżyć oliwą, przekroić w poprzek na trzy części. * Połówki cykorii i boczniaki polać oliwą i posypać pieprzem. * Warzywa układać na gorącym grillu, przypiekać, aby z obu stron powstały brązowe paseczki. * Podawać gorące i skropione sosem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin