SAŁATKA Z CYKORII, PORÓW I BOCZNIAKÓW
· 4 cykorie przekrojone wzdłuż na pół;
· kilka oczyszczonych boczniaków;
· 4 młode pory, ok. 25 cm białej części;
· 2 łyżki oliwy; świeżo mielony pieprz Sos:
· sok z 1/2 cytryny;
· łyżeczka paprykowej pasty sambal;
· łyżka natki pietruszki;
· łyżeczka musztardy Dijon;
· 10 łyżek oliwy z oliwek (1/4 szkl.);
· sól; pieprz; cukier; słodka papryka w proszku
W zakręconym słoiku dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. * Pory oczyścić i wrzucić na gorącą wodę, gotować, aż zmiękną, ostudzić, zwilżyć oliwą, przekroić w poprzek na trzy części. * Połówki cykorii i boczniaki polać oliwą i posypać pieprzem. * Warzywa układać na gorącym grillu, przypiekać, aby z obu stron powstały brązowe paseczki. * Podawać gorące i skropione sosem.
tatanka.com