SAŁATKA Z KURKAMI.doc

(23 KB) Pobierz

SAŁATKA Z KURKAMI

30 dag rukoli,

1/2 endywii,

1 radicchio,

20 dag kurek,

1 czerwona papryka,

1 awokado,

1/2 cebuli,

2 ząbki czosnku,

4 łyżki masła,

sok z 1 cytryny,

100 ml białego wina,

1 pęczek koperku,

ocet balsamiczny,

10 dag parmezanu, sól


sos: 150 ml oliwy, 10 dag rukoli, 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki listków bazylii, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej natki,  sól,  pieprz

Zmiksuj składniki sosu z rukoli. Sałaty umyj, podziel na kawałki i wymieszaj. Kurki oczyść, sparz i uduś na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, czosnkiem, winem i koperkiem. Przypraw solą i pieprzem. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, opłucz, pokrój, skrop oliwą, upiecz na grillu, posól, przypraw sokiem z cytryny, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Miąższ awokado skrop sokiem z cytryny. Sałaty wymieszaj z częścią sosu z rukoli, obłóż kurkami, awokado, papryką, wokół polej pozostałym sosem z rukoli.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin