Kotleciki z grzybów leśnych
Składniki
· ok. 25 dkg ugotowanych, świeżych grzybów leśnych ( moje to opienki) grzyby oczywiście mogą być tak jak moje z zamrażarki :)
·
· 2 jaja
· natka pietruszki
· 1 duża cebula
· bułka tarta
· sól, pieprz, czosnek granulowany
· olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Ugotowane i wystudzone grzyby lekko odcisnac i przekrecic przez maszynke do miesa, dodac pokrojona w kostke i zesmazona na oleju cebule, 2 jaja, posiekana natke pietruszki, bulki tartej tyle, zeby mozna bylo potem formowac kotleciki, oraz przyprawy. Wszystko dokladnie wyrobic. Jesli masa jest za rzadka, dodac wiecej bulki tartej. Formowac w wilgotnych dloniach kotleciki i obtaczac je w bulce tartej. Smazyc na rozgrzanym oleju, az zrobia sie brazowe.
2. Podawac mozna do ryzu, makaronu, czy frytek. Ja posypalam tartym parmezanem i podalam do buleczki.
tatanka.com