Kotleciki z grzybów leśnych.doc

(13 KB) Pobierz

Kotleciki z grzybów leśnych

 

Składniki

·         ok. 25 dkg ugotowanych, świeżych grzybów leśnych ( moje to opienki) grzyby oczywiście mogą być tak jak moje z zamrażarki :)

·          

·         2 jaja

·          

·         natka pietruszki

·          

·         1 duża cebula

·          

·         bułka tarta

·          

·         sól, pieprz, czosnek granulowany

·          

·         olej do smażenia

Sposób przygotowania

1.      Ugotowane i wystudzone grzyby lekko odcisnac i przekrecic przez maszynke do miesa, dodac pokrojona w kostke i zesmazona na oleju cebule, 2 jaja, posiekana natke pietruszki, bulki tartej tyle, zeby mozna bylo potem formowac kotleciki, oraz przyprawy. Wszystko dokladnie wyrobic. Jesli masa jest za rzadka, dodac wiecej bulki tartej. Formowac w wilgotnych dloniach kotleciki i obtaczac je w bulce tartej. Smazyc na rozgrzanym oleju, az zrobia sie brazowe.

2.      Podawac mozna do ryzu, makaronu, czy frytek. Ja posypalam tartym parmezanem i podalam do buleczki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin