Pani Walewska
Ciasto kruche
· 2 szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· pół szklanki cukru pudru
· 200 g masła lub masła roślinnego
· 4 żółtka
· 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
Beza
· 4 białka
· 2 szklanki cukru pudru
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 4 łyżki płatków migdałowych
Krem
· 500 ml mleka
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 żółtka
· 3 łyżki cukru
· 2 łyżki amaretto
Na początku przygotowujemy kruche placki. Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy żółtka, cukier i posiekane masło. Wszystkie składniki zagniatamy, następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kwadraty o boku ok. 22 cm. Najlepiej ciasto rozwałkowywać na papierze do pieczenia. Na rozwałkowane placki wykładamy dżem porzeczkowy i pieczemy jednocześnie w temperaturze 175ºC przez 15 minut. W tym czasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze chwilę. Na podpieczone placki wykładamy bezę i posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy kolejne 15 minut. Upieczone placki studzimy w otwartym piekarniku. Ja piekłam ciasto na dwóch blachach na dwóch poziomach w piekarniku, jeśli nie mamy termo obiegu, w połowie pieczenia należy zamienić poziomy blach.
Możemy zacząć przygotowanie kremu. 150 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem i amaretto. Pozostałe mleko ubijamy z mąkami i żółtkami i dodajemy do gotującego się mleka. Tak powstały budyń przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy. Masło ubijamy i dodajemy po łyżce budyniu. Tak powstały krem wykładamy na jeden z placków, następnie przykrywamy drugim i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
OLSEN5522