Pani Walewska.docx

(515 KB) Pobierz

Pani Walewska

Składniki (na około 16 porcji)

Ciasto kruche

·         2 szklanki mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         pół szklanki cukru pudru

·         200 g masła lub masła roślinnego

·         4 żółtka

·         1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Beza

·         4 białka

·         2 szklanki cukru pudru

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         4 łyżki płatków migdałowych

Krem

·         500 ml mleka

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki mąki pszennej

·         2 żółtka

·         3 łyżki cukru

·         200 g masła lub masła roślinnego

·         2 łyżki amaretto

                               

Wykonanie

Na początku przygotowujemy kruche placki. Do mąki i proszku do pieczenia dodajemy żółtka, cukier i posiekane masło. Wszystkie składniki zagniatamy, następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kwadraty o boku ok. 22 cm. Najlepiej ciasto rozwałkowywać na papierze do pieczenia. Na rozwałkowane placki wykładamy dżem porzeczkowy i pieczemy jednocześnie w temperaturze 175ºC przez 15 minut. W tym czasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze chwilę. Na podpieczone placki wykładamy bezę i posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy kolejne 15 minut. Upieczone placki studzimy w otwartym piekarniku. Ja piekłam ciasto na dwóch blachach na dwóch poziomach w piekarniku, jeśli nie mamy termo obiegu, w połowie pieczenia należy zamienić poziomy blach.

Możemy zacząć przygotowanie kremu. 150 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem i amaretto. Pozostałe mleko ubijamy z mąkami i żółtkami i dodajemy do gotującego się mleka. Tak powstały budyń przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy. Masło ubijamy i dodajemy po łyżce budyniu. Tak powstały krem wykładamy na jeden z placków, następnie przykrywamy drugim i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin