Krem z borowików z chrupiącymi grzankami.pdf

(971 KB) Pobierz
15.06.2013
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami Kuchnia Lidla
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
suszone borowiki: 50 g
cebula: 1 szt.
wywar z włoszczyzny: 2 l
bulion warzywny Festivo: 2 kostki
śmietana 30% Pilos: 150 ml
masło Pilos: 4 łyżki
oliwa z oliwek Primadonna: 3 łyżki
mąka pszenna Castello: szklanka
sól jodowana Castello: do smaku
pieprz Mikado: do smaku
pełnoziarniste pieczywo tostowe: 5 kromek
Suszone borowiki opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością bulionu i odstawić na bok
na około 2 godziny. Po tym czasie ugotować je do miękkości, po czym wyjąć z wywaru i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać połowę masła, wsypać przygotowane grzyby, dodać cebulkę i smażyć razem przez około 3-5
minut. Następnie całość oprószyć mąką i lekko zarumienić. Do zasmażki dodać wywar, w którym gotowały się
grzyby, po czym gotować całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Przygotować grzanki.
Kromki pieczywa tostowego okroić ze skórki i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać
oliwę z oliwek, wrzucić pieczywo i smażyć, mieszając, aż grzanki się zarumienią. Przed podaniem zupę zabielić
śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę podawać z gorącymi grzankami, udekorowaną natką pietruszki.
kuchnialidla.pl/product/Krem-z-borowikow-z-chrupiacymi-grzankami
1/1
1071891969.001.png 1071891969.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin