Smażone grzyby suszone16 kapeluszy suszonych prawdziwków średnicy 3-4 cm.,3 szklanki mleka,2 jajka,1/2 szklanki bułki tartej,4 łyżki mąki,natka pietruszki,olej do smażenia,sól.Grzyby dokładnie umyć, zalać osolonym mlekiem i pozostawić do namoczenia na 6-8 godz. Następnie wyjąćz mleka, zalać lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą deseczką.Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Nadwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą.Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać gorące przybrane natką pietruszki.
tatanka.com