Tort prezydenta.doc

(33 KB) Pobierz
Tort prezydenta

Tort prezydenta

Sk艂adniki:

Biszkopt:

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 4 jajka

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 2 bia艂ka

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 1 szklanka cukru

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 1 czubata szklanka m膮ki pszennej

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 aromat rumowy

Krem:

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 2 jajka

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 2 偶贸艂tka

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 1 szklanka cukru pudru

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 40 dag mas艂a

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 puszka ananasa

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 5 dag rodzynek

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 10 dag gorzkiej czekolady

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 5 dag orzech贸w w艂oskich

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 3-4 艂y偶eczki kawy rozpuszczalnej

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 aromat rumowy

Do dekoracji:

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 gotowa polewa czekoladowa

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 migda艂y

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 kokos

Spos贸b wykonania:

Bia艂ka ubi膰, doda膰 cukier i nadal ubija膰. Doda膰 偶贸艂tka i jeszcze ubija膰. Nast臋pnie doda膰 m膮k臋, proszek do pieczenia i wymiesza膰. Ciasto wyla膰 do wysmarowanej t艂uszczem 艣redniej wielko艣ci tortownicy (o 艣rednicy 23-25). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 掳C. Ostudzi膰 i przekroi膰 na 3 cz臋艣ci. Ka偶d膮 cz臋艣膰 biszkoptu nas膮czy膰 przegotowan膮 wod膮 wymieszan膮 z aromatem rumowym.

Jajka i 偶贸艂tka ubi膰 z cukrem pudrem na parze. Ostudzi膰. Mi臋kkie mas艂o utrze膰 na puszyst膮 mas臋, dodaj膮c po trochu mas臋 jajeczn膮. Krem podzieli膰 na 2 cz臋艣ci.

Do jednej cz臋艣ci kremu doda膰 pokrojone w kostk臋 ananasy.

Rodzynki wcze艣niej zala膰 gor膮c膮 wod膮 i kilkoma kroplami aromatu rumowego, i zostawi膰 na 1 godzin臋, a nast臋pnie os膮czy膰 z wody. Do drugiej cz臋艣ci kremu doda膰 pokrojon膮 w kostk臋 gorzk膮 czekolad臋, rodzynki, pokrojone orzechy w艂oskie i sypk膮 kaw臋 rozpuszczaln膮.

Tort uk艂ada膰 nast臋puj膮co: pierwsza cz臋艣膰 biszkoptu, po艂owa kremu kawowego, po艂owa kremu ananasowego, druga cz臋艣ci biszkoptu, reszta kremu kawowego, reszta kremu ananasowego i trzecia cz臋艣膰 biszkoptu.

Wierzch i boki tortu pola膰 polew膮 czekoladow膮. Udekorowa膰 kokosem i po艂贸wkami migda艂贸w. Sch艂odzi膰 w lod贸wce.

...
Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin