Scones na maślance.doc

(89 KB) Pobierz
Scones na maślance

Scones na maślance

Scones na maślance (buttermilk scones)

Składniki na 7 sztuk:

·         1,5 szklanki (225 g) mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki sody

·         szczypta soli

·         pół łyżeczki cukru pudru

·         30 g masła

·         215 ml maślanki

Wymieszać suche składniki, dodać miękkie masło, maślankę. Zagnieść. Ciasto powinno być miękkie i klejące (należy się jednak powstrzymywać przed dosypywaniem mąki).

Rozwałkować grubo ciasto (na 1,5 cm), minimalnie podsypując mąką. Ostrym narzędziem o średnicy 5 cm (ja - foremką do ciastek) wykrajać bułeczki, układać na blaszce.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 220ºC.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin