1. wymienic 6 dozwolonych barwnikow syntetycznych. wady i zalety stosowania barwnikow w zywnosci 2. scharakteryzowac kwas benzoesowy 3. wyjasnic pojecia: maksymalna granica pozostalosci pestycydow, forma uzytkowa pestycydu i okres prewencji
·
1. jakie są źródła formaldehydu w żywności. 2. porównać pobranie kadmu, ołowiu i rtęci w gospodarstwach rolniczych na tle przemysłowych.
1. Dlaczego opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą posiadać atest? 2. Podaj procedurę oszacowania pobrania ołowiu dla przeciętnego Polaka w ciągu roku.
wymienić grupy dodatków do żywności i podać po jednym przykładzie który pierwiastek z podanych ma najmniejsze PTWI bodaj o grzybki zaznaczyć te z podanych co dają szybko objawy opisać Irlandzką wołowinę(jakie okoliczności, przyczyny wycofania mięsa ze sklepów) co jest aromatem w świeżych pieczarkach w jakich jednostkach podawana jest pozostałość promieniowania w żywności coś było o współczynnik niepewności chyba zalety i wady jednej z grup pestycydów(fosfocośtam) coś o działanie antagonistyczne o ziemniaki(moje ulubione)w jakich podaje się poziom pozostałości zanieczyszczeń(w sensie obierane gotowane czy jakie) o jeden z tych pierwiastków szkodliwych-był podany jakiś dziwny objaw u szczurów i itai-itai, yusho i minamata i trzeba było wybrać co powoduje;) o WWA kiedy powstają(albo o akryloamid) co to jest działanie toksykodynamiczne o alergie IgE zależne i IgE niezależne reakcje pierwszej fazy do czego służą dlaczego wycofano ddt który z wymienionych testów nie pozwoli na ocenę mutagenności trzeba było wybrać związek co do którego naukowcy nie stwierdzili że jest rakotwórczy
pytania z poprawy: 1. coś o dioksynach 2. WWA - dużo było z tego 3. czernidlak pospolity 4. tymczasowe tolerowane pobranie ustala się dal... 5. max dopuszczalna dwaka nie powodująca objawów to... 6. wymienić subst dodatkowe i podac po przykładzie 7. coś o kadmie - chyba jego źródła, czy cuś:) 8. gdzie jest najwięcej substancji fosfoorganicznych 9. które grupy potęgują toksyczność 10. co się odkłada w tk, tłuszczowej 11. alergia 12. dlaczego wycofano ddt 13. jak się nazywa podanie 1 substanicji,a potem 2 wzmacnia jej działanie 14. fosfoglikocoś tam to w jakich ziemniakach najwięcej: kiełkujących, na świetle, w ciemności, uszkodzonych mechanicznie 15. gdzie nie można stosować czegoś na f i był np. coca-cola, sery twarogowe i dojrzewające itd. 16. glutaminian sodu jakich objawów nie powoduje 17. coś tam z czego powstaej chyba i opisać 2 przypadki jedne coś o roślinach, 2 nie pamiętam 18. teratogenność co to i jakie związki ja powodują u zwierząt? 19. coś chyba o substancjach dodatkowych i gdzie nie można ich stosować? 20. pyt o jakąś substancję i co zmniejsza jej toksyczność: długi/krótki okres półtrwania, wolne wydalanie z moczem, odkładanie sie w 1 narządzie 21. do czego nie można stosować promieniowania : czosnek, ziemniaki, cebula, jedzenie dla karmiących (w ciąży0, osób starszych, niemowląt 22. jednostka promieniowania 23. rola azotynów 24. coś o pestycydach - co się bierze pod uwagę badając je? 25. opisać irlandzką wołowinę 26. współczynnik niepewności 27. co to trucizna 28. kiedy powstaje WWA/akryloamid 29. wybrac związek, który nie jest rakotwórczy
MandolinkaBramborowa