Tort Szampański .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 6 jajek,

- 18 dag cukru,

- cukier waniliowy,

- 15 dag mąki pszennej,

- 3 dag mąki ziemniaczanej,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

- 2 paczki budyniu cytrynowego,

- 1 butelka szampana,

- 6 dag cukru,

- ok. 5 łyżek żelatyny,

- 400 g śmietany 30%,

- 2 paczki cukru waniliowego.

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników przyrządzić biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukru, potem żółtkak a na końcu wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia. Piec w tortownicy ok. 40 min.

 

Budynie wymieszac z szampanem oraz cukrem. Żelatynę moczyć przez 10 min w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie przełożyć ja do rondelka i stale mieszając roztopic na umiarkowanym ogniu. Momentalnie wymieszać żelatynę z masą i odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego i dodać do ostudzonej masy. Ciasto dwukrotnie przekroić i przełożyć kremem, wierzch udekorować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin