Produkty:
- 6 jajek,
- 18 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- 15 dag mąki pszennej,
- 3 dag mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 paczki budyniu cytrynowego,
- 1 butelka szampana,
- 6 dag cukru,
- ok. 5 łyżek żelatyny,
- 400 g śmietany 30%,
- 2 paczki cukru waniliowego.
Wykonanie:
Z podanych składników przyrządzić biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukru, potem żółtkak a na końcu wymieszaną mąkę i proszek do pieczenia. Piec w tortownicy ok. 40 min.
Budynie wymieszac z szampanem oraz cukrem. Żelatynę moczyć przez 10 min w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie przełożyć ja do rondelka i stale mieszając roztopic na umiarkowanym ogniu. Momentalnie wymieszać żelatynę z masą i odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego i dodać do ostudzonej masy. Ciasto dwukrotnie przekroić i przełożyć kremem, wierzch udekorować.
ewajka11