5.3 PSZENICA.txt

(9 KB) Pobierz
5.3 PSZENICA
Pszenica wraz z jęczmieniem stanowiła podstawowy pokarm ludów, które żyły w najstarszych, znanych nam cywilizacjach na południu, w cywilizacji Sumerów, Babilonu, Asyrii i Egiptu. Nie jest to przypadek, gdyż oba te ziarna lekko nawilżają'organizm człowieka, a więc są bezcennym lekiem i pokarmem dla ludzi żyjących w suchym, upalnym klimacie. Jako lek stosujemy stare odmiany pszenicy. Najlepsza jest pszenica orkisz. Współczesnę, komercyjne odmiany, zwłaszcza amerykańskie, te które dają wysokie plony z hektara zawierają dużą masę skrobi i czasem również więcej białka, przy czym jest to proste, mało wartościowe białko i mają mało witamin i mało minerałów. Nie zwiększono ilości magnezu i żelaza z 1 hektara pszenicy tylko ilość ton ziarna, a więc w 8000 kg pszenicy, które otrzymujemy zasiewając pole odmianami nowoczesnymi jest w zasadzie tyle samo magnezu (często mniej) ile jest w 3000 kg ziarna odmiany starej. Nowe odmiany są więc odmianami paszowymi, chociaż żal jest również zwierząt, które też potrzebują dobrego, roślinnego białka, witamin i minerałów. : Pamiętajmy, że współczesny człowiek cierpi na niedobór naturalnych witamin oraz przyswajalnych minerałów i nie potrzebuje pustych kalorii.
Pszenica należy do elementu drzewa i wśród wszystkich ziaren zbóż najlepiej oczyszcza organizm, zwłaszcza z toksycznych złogów, gdyż wzmacnia i oczyszcza wątrobę, woreczek żółciowy, serce i układ krążenia oraz jelito cienkie. Całe, naturalne ziarna pszenicy są więc bezcennym lekiem w naszej współczesnej cywilizacji dlatego, że żyjemy w bardzo skażonym środowisku i spożywamy bardzo niezdrowe, toksyczne pożywienie. Każdy z nas powinien raz w' życiu przeprowadzić dłuższą, kilkunastodniową kurację całymi, gotowanymi ziarnami pszenicy oraz co roku, na wiosnę kilkudniową, aby oczyścić organizm, a zwłaszcza woreczek żółciowy i naczynia krwionośne z toksycznych złogów, ze denaturowanych tłuszczów, z cholesterolu, z substancji chemicznych dodawanych do pożywienia oraz z nadmiaru leków chemicznych, które są plagą naszej cywilizacji. Człowiek współczesny spożywa ogromną ilość substancji toksycznych dla jego organizmu, a zwłaszcza dla wątroby, która nadmiernie przeciążona nie nadąża z utylizacją tego ogromnego śmietnika i te szkodliwe substancje są odkładane w woreczku żółciowym, w naczyniach krwionośnych, w Chance tłuszczowej, w kobiecych organach, w macicy i w piersiach oraz u mężczyzn w organach rozrodczych i powodują przerost gruczołu krokowego. Oczywiście te toksyczne depozyty są przyczyną guzów, nowotworów i raba. Jako lek stosujemy całe, gotowane ziarna pszenicy i wówczas jako jedyny napój rano i wieczorem pijemy po jednej szklance herbaty ze świeżych liści pietruszki. Na jedną szklankę zimnej wody sypiemy jedną łyżkę pokrojonej natki pietruszki, gotujemy i odcedzamy po 10 - 15 minutach naciągania. Jeżeli toksyczne złogi są bardziej zastarzałe, a więc w przypadku dużego nadmiaru cholesterolu, w przypadku kamicy, w przypadku mięśniaków na macicy, w przypadku guzów i w przypadku przerostu gruczołu krokowego i w przypadku raka jako lek stosujemy mleko z pszenicy. Można przez kilka pierwszych dni stosować całe, gotowane ziarna, a później mleko z pszenicy.
Pełne ziarna pszenicy są również bardzo dobrym lekiem i pokarmem. Jako cenny, zdrowy pokarm spożywamy je również w postaci potraw z całej mąki czyli .w postaci pełnego makaronu, klusek i bułek z pełnej mąki gotowanych na parze. Potrawy smażone i pieczone, placki, naleśniki, a zwłaszcza chleb, oczywiście z pełnej mąki, są wspaniałym, wzmacniającym pokarmem dla ludzi w miarę zdrowych. Chleb z pełnej, pszennej mąki wzmacnia serce. Chleb zawsze należy żuć bardzo starannie. Niestety nie należy spożywać tych potraw w czasie leczenia, zwłaszcza w początkowej fazie; gdy toksyczne złogi mają twardą, zbitą strukturę guzów, cyst czy kamieni.
W przypadku chorób kobiecych oraz w przypadku leczenia układu krążenia i serca można pszenicę łączyć z kaszą jaglaną. Najpierw stosujemy pszenicę, a później kaszę jaglaną. W przypadku leczenia męskich organów rozrodczych można pszenicę łączyć z ryżem. Również w tym przypadku najpierw stosujemy pszenicę, gdyż najpierw bardziej oczyszczamy, a później stosujemy ryż, który bardziej wzmacnia i harmonizuje organizm.

GOTOWANIE PSZENICY
1 filiżankę pszenicy myjemy w ciepłej wodzie, odsączamy, dolewamy 3 filiżanki dobrej, świeżej wody, może być mineralna, niegazowana i gotujemy 3 godziny na słabym ogniu. Woda powinna być wchłonięta, a ziarna powinny być miękkie, aby je było łatwo żuć.

MLEKO Z PSZENICY
1 filiżankę pszenicy myjemy w ciepłej wodzie, odsączamy i wsypujemy do 14 filiżanek dobrej, świeżej wody, może być mineralna, niegazowana i gotujemy 4 godziny na słabym ogniu. Odstawiamy z ognia, leciutko rozcieramy ziarna i odcedzamy na rzadkim sicie. Lekiem jest płyn, który przez pewien czas stosujemy jako wyłączny napój i pokarm w ilości całkowicie dowolnej, najlepiej około 3 litrów na dobę.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin