5.5 KUKURYDZA.txt

(3 KB) Pobierz
5.5 KUKURYDZA
Kukurydza jest bezcennym darem kontynentu Amerykańskiego. Była podstawowym pokarmem w cywilizacji Majów (dla Inków takim ziarnem była quinoa, która ma cudowne właściwości). Do dzisiaj żyje plemię Indian Hopi, których wyłącznym pokarmem jest kukurydza i dynia. Kukurydza zawiera dużo bezcennego, przeciwrakowego selenu i dlatego została potraktowana w sposób niezwykle barbarzyński, gdyż produkuje się z niej rakotwórcze chrupki i chipsy, niezdrowe, pełne chemii i zdenaturowanych składników odżywczych, ekspresowe kaszki dla dzieci oraz bezwartościowe puszki i mrożonki. Bezcennym pokarmem są świeżo gotowane kolby kukurydzy (niemrożone), kasza kukurydziana i mąka; kukurydziana oraz wszystkie potrawy, które się z nich przyrządza w normalnej kuchni bez udziału metod przemysłowych. Kukurydza należy nieco do elementu ognia i bardziej do elementu ziemi. Ma właściwości oczyszczające, nawilżające i regenerujące błony śluzowe żołądka i dwunastnicy. Oczyszcza ogień serca, jelita cienkiego i żołądka. Jako lek stosujemy kukurydzę w postaci kaszy kukurydzianej, kremu z kaszy kukurydzianej i mleka z kaszy kukurydzianej w przypadkach wrzodów żołądka i dwunastnicy, zwłaszcza niebezpiecznych krwawiących, ze zmianami nowotworowymi i rakowymi. W tych ostatnich przypadkach stosujemy raczej mleko z kukurydzy. W przypadku leczenia serca stosujemy kukurydzę jako drugie ziarno po pszenicy.

GOTOWANE KASZY KUKURYDZIANEJ
Kaszę gotujemy w proporcji 1:3 przez 40 minut. Oczywiście wcześniej należy ją umyć. Należy bardzo uważać, żeby się nie przypaliła, a więc należy gotować ją na bardzo słabym ogniu i dogotowywać koniecznie na płytce, w piekarniku lub w kąpieli wodnej. Jeżeli chcemy uzyskać postać kremu to dodajemy więcej wody. Mleko kukurydziane uzyskujemy gotując przez godzinę 1 filiżankę kaszy z 14 filiżankami wody.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin