Chrust.pdf

(98 KB) Pobierz
37870572 UNPDF
Chrust
Składniki
1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki, pół szklanki mąki tortowej, pół
szklanki mąki poznańskiej, 6-7 żółtek, 25 dag gęstej śmietany,
esencja waniliowa lub rumowa, płaska łyżka spirytusu lub
octu, szczypta soli, litr oleju do smażenia, cukier puder
Sposób przyrządzania
Mąkę przesiać, dodać rozmącone żółtka, śmietanę, sól,
esencję, spirytus lub ocet i wyrobić dość ścisłe ciasto (takie jak na makaron).
Ciasto rozgnieść dłonią na gruby placek, zwinąć i energicznie ubijać wałkiem.
Czynność tę powtórzyć kilkanaście razy (im lepiej ubite ciasto, tym
delikatniejsze i kruchsze będą faworki). Rozwałkować ciasto dość cienko,
starając się jak najmniej podsypywać mąką, pociąć na długie romby, każdy
naciąć w środku i przewinąć. Kłaść po kilka faworków na mocno rozgrzany
olej i gdy tylko się zrumienią, wyjmować łyżką cedzakową i układać na bibule
lub papierowym ręczniku. Następnie posypać obficie cukrem pudrem i
przełożyć na półmisek. Z tego samego ciasta można usmażyć również róże
karnawałowe. 100 g > 395 kcal.
 
37870572.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin