Czerwona (modro) kapusta.docx

(13 KB) Pobierz

Czerwona (modro) kapusta

Składniki:

·         1 główka czerwonej kapusty

·         1 liść laurowy

·         kilka ziaren ziela angielskiego

·         1 cebula

·         200 g wędzonego boczku

·         ocet, sól, pieprz, cukier

http://www.kuron.com.pl/szablony/kuron/images/lay/blok1_bottom_left.gif

Sposób przyrządzania:

Cebulę i boczek kroimy w kostkę i razem podsmażamy. Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na pół miękko. Po 10 minutach odcedzamy, pozostawiając trochę wywaru. Dodajemy sól, ocet, pieprz, cukier i cebulę oraz boczek. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu dolewając w razie potrzeby trochę wody. W rejonach Podbeskidzia dodaje się jeszcze do gotowania pokrojone w słupki 2 kwaśne jabłka i pół łyżeczki kminku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin