PIKANTNY KAPUŚNIAK
300 g kwaszonej kapusty
150 g ugotowanego długoziarnistego ryżu
2 pary pikantnych kiełbasek debreczyńskich
1,5 litra rosołu wołowego instant
2 łyżki smalcu wieprzowego
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka kminku
2 łyżki ostrej papryki
Sól
pieprz
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na gorącym smalcu. Dodać kapustę, zalać gorącym rosołem, przyprawić papryką, kminkiem i przeciśniętym przez praskę obranym czosnkiem. Zupę powoli gotować przez około 30 minut ( kapusta nie może się rozgotować ). Na 10 minut przed zakończeniem gotowania do zupy włożyć pokrojone kiełbaski oraz ryż. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli ktoś lubi bardzo pikantną zupę, można ją dodatkowo doprawić pieprzem Cayenne lub suszonymi strączkami papryczki chili.
tatanka.com