PIKANTNY KAPUSNIAK.doc

(21 KB) Pobierz
CHLEB Z OLIWKAMI

PIKANTNY KAPUŚNIAK

 

 

 

 

300 g kwaszonej kapusty

150 g ugotowanego długoziarnistego ryżu

2     pary pikantnych kiełbasek debreczyńskich

1,5  litra rosołu wołowego instant

2     łyżki smalcu wieprzowego

2     cebule

2-3  ząbki czosnku

1     łyżka kminku

2     łyżki ostrej papryki

Sól

pieprz

 

 

 

Cebule obrać, posiekać i zeszklić na gorącym smalcu. Dodać kapustę, zalać gorącym rosołem, przyprawić papryką, kminkiem i przeciśniętym przez praskę obranym czosnkiem. Zupę powoli gotować przez około 30 minut ( kapusta nie może się rozgotować ). Na 10 minut przed zakończeniem gotowania do zupy włożyć pokrojone kiełbaski oraz ryż. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli ktoś lubi bardzo pikantną zupę, można ją dodatkowo doprawić pieprzem Cayenne lub suszonymi strączkami papryczki chili.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin