Kartoflanka berlinskaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.175 g boczku wedzonego ze skora,300 g obranych ziemniakow,50 g cebuli,1/2 peczka majeranku,3/4 l rosolu,100 g marchwi,100 g selera,50 g porow,1/4 l slodkiej smietanki,sol, pieprz.1. Z boczku zdjac skore. Boczek pokroic w kostke, wysmazyc razem ze skora napatelni.2. Ziemniaki i cebule pokroic w kostke, dodac do wysmazonego boczku, wymieszac.Przelozyc do garnka, zalac rosolem. Wrzucic zwiazane lodygi majeranku pouprzednim zdjeciu listkow. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu25 min.3. Jarzyny umyc, pokroic grubo i wrzucic do zupy. Gotowac 10 min.4. Z zupy wyjac lodygi majeranku i skore z boczku. Zupe przecedzic. Ziemniaki,boczek i niedogotowane jarzyny zemlec za pomoca maszynki do miesa ze sredniej wielkosci sitkiem.5. Zmielona mase polaczyc z odcedzona zupa, wymieszac ze smietanka, zagotowac,stale mieszajac. Doprawic pieprzem, ewentualnie sola. Posypac listkami majeranku.6. Podawac z grzankami z pokrojonej w kostke bulki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 26.
tatanka.com