Nugat.pdf

(42 KB) Pobierz
58407163 UNPDF
Nugat
Składniki
5 białek (z dużych jaj), 35 dag cukru, 22 dag miodu, łyżeczka
octu, po 20 dag łuskanych orzechów laskowych i włoskich, 2
wafle
Sposób przyrządzania
Z cukru, 2/3 szklanki wody i octu ugotować syrop (za kroplą spuszczoną z łyżki powinna
ciągnąć się nitka syropu). Dodać miód i, mieszając, znowu gotować "do nitki". Białka ubić
na sztywno i, cały czas ubijając, wlewać do piany cieniutką strugą bardzo gorący syrop.
Następnie ustawić naczynie na garnku z wrzącą wodą i ubijać tak długo, aż masa stanie
się gęsta i przestanie się ciągnąć. Bardzo trudno precyzyjnie określić czas ubijania, ale
zwykle czynność ta zabiera nie mniej niż 45 minut (właśnie tak długo był ubijany nugat
pokazany na zdjęciu). Orzechy posiekać na grube kawałki, lekko uprażyć na patelni,
ostudzić i wymieszać z masą. Nugat wyłożyć na wafel, przykryć drugim waflem, obciążyć
deską kuchenną i wstawić do lodówki. Następnego dnia pokroić bardzo ostrym nożem-
piłką. 100 g - 370 kcal.
 
58407163.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin