- To nic innego tylko budyń zapiekany w piecu w kokilkach czyli kamionkowych naczynkach do zapiekania. Je się go, jeszcze zanim zdąży ostygnąć. Taki czekoladowy patent na deser. Na specjalne okazje. Na 6 osób: Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: 25 min.
Jak to zrobić: 1. Oddziel żółtka od białek w osobnych miseczkach. 2. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij. 3. Do żółtek wsyp cukier, zamieszaj, a następnie dodaj mąkę, kakao i znów dokładnie wymieszaj. 4. Zagotuj mleko, odlej z niego połowę i wlej do miski z jajeczną masą. Chodzi o to, żeby mąka i kakao się rozpuściły. Wymieszaj. 5. Wlej wszystko z powrotem do garnka z resztą mleka i trzymaj na ogniu (mieszając oczywiście), aż uzyskasz konsystencję budyniu. 6. Po zdjęciu z ognia zakryj folią, żeby nie zrobił się kożuch. 7. Małe miseczki wysmaruj wewnątrz masłem i wsyp w nie cukier. Powinien ze wszystkich stron przykleić się do masła. 8. Przełóż budyń do miski i dodaj do niego pianę z białek (nie odwrotnie). Wymieszaj bardzo delikatnie, żeby piana nie opadła. 9. Nałóż masę do miseczek z cukrem. 10. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i trzymaj w nim suflet ok. 25 min. 11. Podawaj na stół prosto z pieca. Bon appetit!
· 10 łyżek cukru
· 8 jajek
· 6 łyżek kakao
· masło do smarowania kokilek
· 6 łyżek mąki
· 1 l mleka
· szczypta soli
ALBERT84