Gulasz cielęcy z pieczarkami.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

80 dag cielęciny

4 średnie cebule

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

40 dag konserwowych pieczarek w słonej zalewie

150 ml gęstej kwaśnej śmietany

100 ml białego półwytrawnego wina

1 łyżeczka ostrej papryki

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

150 ml rosołu (może być z kostki)

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

 

 

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę. Przesmażyć na niej cielęcinę na złocisty kolor. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć dalej do lekkiego zrumienienia. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem. Podlać rosołem wymieszanym z winem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać osączone z zalewy pieczarki i śmietanę.Chwilę pogotować.Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ziemniakami z wody, kaszą lub pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin