Produkty:
80 dag cielęciny
4 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
40 dag konserwowych pieczarek w słonej zalewie
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
100 ml białego półwytrawnego wina
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
150 ml rosołu (może być z kostki)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę. Przesmażyć na niej cielęcinę na złocisty kolor. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć dalej do lekkiego zrumienienia. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem. Podlać rosołem wymieszanym z winem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać osączone z zalewy pieczarki i śmietanę.Chwilę pogotować.Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ziemniakami z wody, kaszą lub pieczywem.
zadok