Gulasz wołowy z pieczarkami i papryką.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 1,5 kg wołowiny

- 40 dag pieczarek

- 2 czerwone papryki

- 2 piastry boczku

- 3-4 cebule

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki oleju

- 2 szklanki rosołu wołowego winiary (z kostki)

- słodka mielona papryka

- łyżka mąki

- pieprz

- sól

 

 

Wykonanie:

 

Pieczarki i cebulę obierz, umyj, potem pokrój w piastry. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski. Mięso umyj i pokrój na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzej połowę oleju, podsmaż na nim pieczarki, a następnie paprykę. Resztę tłuszczu rozgrzej w płaskim rondlu, wrzuć czosnek, cebulę i boczek, oprósz lekko papryką i krótko podsmaż.

 

Dodaj pokrojone mięso i dalej smaż, ciągle mieszając. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj sól i pieprz, wlej też gorący rosół wołowy. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pieczarki i paprykę.

 

Wszystkie składniki duś razem około 15 minut. Na końcu wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody, połącz z powstałym podczas gotowania sosem i zagotuj. Gulasz podawaj z ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin