Składniki:
- 1,5 kg wołowiny
- 40 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 piastry boczku
- 3-4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki rosołu wołowego winiary (z kostki)
- słodka mielona papryka
- łyżka mąki
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Pieczarki i cebulę obierz, umyj, potem pokrój w piastry. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski. Mięso umyj i pokrój na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzej połowę oleju, podsmaż na nim pieczarki, a następnie paprykę. Resztę tłuszczu rozgrzej w płaskim rondlu, wrzuć czosnek, cebulę i boczek, oprósz lekko papryką i krótko podsmaż.
Dodaj pokrojone mięso i dalej smaż, ciągle mieszając. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj sól i pieprz, wlej też gorący rosół wołowy. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pieczarki i paprykę.
Wszystkie składniki duś razem około 15 minut. Na końcu wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody, połącz z powstałym podczas gotowania sosem i zagotuj. Gulasz podawaj z ryżem.
zadok