Składniki:
0.75 kg cielęciny (z łopatki i karku),
czerstwa bułka,
mleko,
1 jajo,
żółtko,
1 dkg masła,
tarta bułką,
1 cielęcy móżdżek,
1.7 dkg tartej bułki,
10 pieczarek,
cebula,
pieprz,
sól.
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, zemleć, dodać bułkę namoczoną w mleku i odcisniąć, jajka, następnie masło. Dokładnie wyrobić, posmarować żółtkiem, ukształtować okrągłe kotlety, oprószyć tartą bułką, obsmażyć w maśle. Móżdżek opłukać, ostrożnie zdjąć przekrwione błony. Zagotować wodę z octem, mózg kilka razy powoli zagotować. Przetrzeć przez sito i zmieszać z tartą bułką i żółtkiem, posolić, smarować tą masą kotlety. Poukładać na blachę i wstawić do piekarnika. Piec 10 min. W tym czasie udusić grzyby w maśle z cebulą, dodać pieprzu, soli. Kotlety wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć grzybami.
zadok