Kotleciki z mózgiem i grzybami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

0.75 kg cielęciny (z łopatki i karku),

czerstwa bułka,

mleko,

1 jajo,

żółtko,

1 dkg masła,

tarta bułką,

1 cielęcy móżdżek,

1.7 dkg tartej bułki,

żółtko,

10 pieczarek,

cebula,

pieprz,

1 dkg masła,

sól.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Mięso opłukać, zemleć, dodać bułkę namoczoną w mleku i odcisniąć, jajka, następnie masło. Dokładnie wyrobić, posmarować żółtkiem, ukształtować okrągłe kotlety, oprószyć tartą bułką, obsmażyć w maśle. Móżdżek opłukać, ostrożnie zdjąć przekrwione błony. Zagotować wodę z octem, mózg kilka razy powoli zagotować. Przetrzeć przez sito i zmieszać z tartą bułką i żółtkiem, posolić, smarować tą masą kotlety. Poukładać na blachę i wstawić do piekarnika. Piec 10 min. W tym czasie udusić grzyby w maśle z cebulą, dodać pieprzu, soli. Kotlety wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć grzybami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin