Składniki
• 1/2 kg cieleciny bez kosci
• 1/2 kg mieszanych grzybow lesnych
• 20 dag mrozonego zielonego groszku
• 1 i 1/2 szkl. smietany kremowki
• 1 lyzka posiekanej bazylii
• 50 dag ziemniakow
• 1 cebula
• 2 zabki czosnku
• 2 lyzki oliwy
• sol
• pieprz
Etapy przygotowania
1. Ziemniaki obrac, umyc, gotowac ok. 20 min. w osolonej wodzie.
2. Cielecine oplukac, osuszyc papierowym recznikiem, pokroic w cienkie paski.
3. Cebule i czosnek obrac. Cebule pokroic w kostke, czosnek w plasterki.
4. Mieso podsmazyc na oliwie, dodac cebule. Smazyc razem jeszcze przez chwile, az cebula sie zrumieni.
5. Grzyby oczyscic, dodac do miesa, podsmazyc. Wrzucic czosnek i groszek, po minucie zalac smietana, dusic 15 min.
6. Na koniec dodac bazylie, doprawic do smaku. Podawac z ziemniakami.
zadok