Brzoskwinie faszerowane pudrem migdałowym i bezami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

4 jędrne, duże brzoskwinie

 

6 średnich bez lub 4 duże

 

2 płaskie łyżki cukru trzcinowego

 

20 g miękkiego masła

 

60 g pudru migdałowego

 

2 żółtka

 

masło orzechowe lub zwykłe masło

 

lody waniliowe Carte D'Or

 

kilka listków mięty do dekoracji

 

Sposób przyrządzania:

 

1. Umyte brzoskwinie przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki.

 

2. Wydrąż cześć miąższu, tworząc z brzoskwiń łódeczki. Miąższ rozgnieć widelcem.

 

3. Bezy rozdrobnij, dodaj do nich cukier trzcinowy, masło, puder migdałowy, dwa rozkłócone żółtka i miąższ brzoskwiniowy. Energicznie mieszaj, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

 

4. Nafaszeruj brzoskwinie powstałą masą. Na wierzch brzoskwini połóż odrobinę masła orzechowego (albo zwykłego masła).

 

5. Ułóż brzoskwinie na tacce i grilluj przez ok. 25 minut często podlewając sokiem, który wypuszczają. Brzoskwinie możesz też upiec w piekarniku w temperaturze 120-120 st.

 

6. Podawaj z gałkami lodów i udekorowane miętą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin