Szaszłyki morelowe ze szczyptą rozmarynu .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

8 moreli umytych i wysuszonych za pomocą ręcznika papierowego

 

60 g cukru brązowego

 

100 ml rumu

 

pestki z 2 lasek wanilii

 

szczypta suszonego rozmarynu

 

drewniane i namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków

 

Sposób wykonania:

 

1. Morele przekrój na pół. Przekręcając je wyciągnij pestki.

 

2. Nadziej połówki moreli na patyczki - dwie morele na jeden patyk, czyli po 4 połówki. Przełóż tak zrobione szaszłyki do jednej foremki.

 

3. Włóż do miski: cukier brązowy, rozmaryn, 20 ml rumu, wymieszaj całość.

 

4. Dodaj teraz do miski pestki z lasek wanilii i ponownie wymieszaj.

 

5. Nałóż całość z miski na wierzch moreli. Pod wpływem temperatury cukier się rozpuści i pięknie obtoczy morele.

 

6. Wlej do foremki resztę rumu.

 

7. Włóż całość do piekarnika na opcje grill na 140 stopni C. Rum wyparuje i wchłonie się w morele.

 

8. Podawaj morelowe szaszłyki od razu po wyjęciu z piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin