Składniki:
8 moreli umytych i wysuszonych za pomocą ręcznika papierowego
60 g cukru brązowego
100 ml rumu
pestki z 2 lasek wanilii
szczypta suszonego rozmarynu
drewniane i namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków
Sposób wykonania:
1. Morele przekrój na pół. Przekręcając je wyciągnij pestki.
2. Nadziej połówki moreli na patyczki - dwie morele na jeden patyk, czyli po 4 połówki. Przełóż tak zrobione szaszłyki do jednej foremki.
3. Włóż do miski: cukier brązowy, rozmaryn, 20 ml rumu, wymieszaj całość.
4. Dodaj teraz do miski pestki z lasek wanilii i ponownie wymieszaj.
5. Nałóż całość z miski na wierzch moreli. Pod wpływem temperatury cukier się rozpuści i pięknie obtoczy morele.
6. Wlej do foremki resztę rumu.
7. Włóż całość do piekarnika na opcje grill na 140 stopni C. Rum wyparuje i wchłonie się w morele.
8. Podawaj morelowe szaszłyki od razu po wyjęciu z piekarnika.
zadok